Last news in Fakti

21 Февруари, 2016 11:28 6 660 13

Най-интригуващият американски космически кораб, чиито корени остават в СССР

  • наса-
  • космос-
  • совалка

Измислен от руснаците, преправен от американците и отлежавал десетки години в хангар, днес тази малка совалка има шанса да отлети в космоса

Руснаците очевидно бяха намислили нещо. Съветски кораб в средата на Индийския океан се бореше да издърпа някакъв кораб от водата, макар че не бе ясно какъв точно. Точно в този ден през 1982 г. обаче, патрулиращ австралийски шпионски самолет прелита няколко пъти, за да могат разузнавачите да направят снимки.

Австралийците дават снимките на своите колеги от ЦРУ, които на свой ред ги предоставят на НАСА. И заедно те разрешават загадката: Това е прототип на безпилотен космически апарати - BOR-4 (Космос-1374). "Тези совалки се използваха от руснаците за тестове на топлинен щит към това, което си представяха, че е тяхната космическа програма", сочат документите на НАСА за инцидента.

Тези шпионски снимки от Студената война можеха да останат аеронавигационна бележка под линия загубена за историята. Но миналия месец НАСА обяви, че едно от превозните средства, избрано да превози товари до Международната космическа станция ще бъде "Dream Chaser" - чипонос кораб, чиито първообраз всъщност е изгубеният съветски космически кораб, пише в своя статия в. „Вашингтон поуст“.

Това е невероятен триумф за компанията "Sierra Nevada Corp." и дори може да се каже, че маркира последната глава от историята на очарователния малък космически кораб. Възраждането на „Dream Chaser“ е част от политиката на НАСА, която през последното десетилетие помага за разработването на търговската космическа промишленост. Агенцията сключва договори за милиони с фирми, които разработват нови космически кораби, които биха могли да доставят стоки и товари за астронавтите на МКС до 2017 г.

Първоначално НАСА разработвала свой собствен космически кораб след изучаване на снимките, направени на съветския апарат. Американците са зашеметени от това колко добре е изработен руския кораб. "Очите ни бяха широко отворени", се казва в историческите записи на НАСА, публикувани онлайн.

В продължение на години, Военновъздушните сили на САЩ работят за развитието на подобна технология и НАСА решава да започне нова програма, наречена HL-20. Тя щяла да се използва като средство за бягство от астронавтите на борда на космическата станция. Трябва да споменем, че HL-20 изумително много прилича на BOR-4. Но агенцията анулира програмата, като се позова на липсата на пари наред с други причини.

Марк Сирангело, тогава шеф на малка космическа компания, която по-късно се слива със "Sierra Nevada Corp.", се опитва да влезе в конкурса на НАСА за космически полети и решава, че ще бъде по-ефективно да се сдобие с дизайн, който вече е бил разработен, вместо да започне от нулата. Той е чувал за програмата HL-20. Когато обаче през 2005 г. отива да види дървения модел на кораба, го открива в дъното на един хангар, покрит с брезент и птичи изпражнения. След множество заседания и дебати служителите на НАСА били готви да го изхвърлят, разказа Сирангело в скорошно интервю. "Всичко беше опаковано", посочи Сирангело, който сега оглавява отдела за космически изследвания в "Sierra Nevada Corp".

Въпреки видяното, той е заинтригуван. Совалката има солидно минало на тестове и анализи на полета и "Sierra Nevada Corp." започна работа по съживяването на проекта, който получава ново име - "Dream Chaser". Компанията се справя добре, получавайки 363 милиона долара от НАСА за развитие на проекта.

Правителственото финансиране е от решаващо значение при разработването на множество нови космически кораби и издига на съвсем друго ниво търговската космическа индустрия. Компании като "SpaceX" и "Blue Origin" строят кораби, които могат да се използват за многократна употреба.

Компанията "United Launch Alliance", съвместното предприятие между Lockheed Martin и Boeing, разработва ракета, която ще може да използва отново най-съществената част - двигателите. Вместо целият първи етап от изстрелването на ракетата да пада на земята, щом двигателите се отделят ще разгърнат парашути и един хеликоптер с кукат ще ги събира.

В същото време компанията на Ричард Брансън, Virgin Galactic, е готова да представи новата си совалка SpaceShipTwo по-късно този месец. Вместо да се изстрелва от земята, тя ще бъде прикрепена към корема на масивен кораб-майка, който ще лети на височина до 15 000 метра, за да изстреля совалката, а след това ще се приземява на писта, като самолет.

"Dream Chaser" комбинира някои от тези подходи. Тя ще бъде прикрепена към върха на ракета, подобно на традиционните капсули от ерата на Аполо. Но за да се върне обратно на земята, совалката ще се спусне плавно и ще се приземи на писта като самолет, което ще позволи повторното й използване като космическа совалка.

Мъничката совалка на "Sierra Nevada" се превръща в сериозен претендент в надпреварата на НАСА. Но това почти не се случва.

След като достига финалния кръг в конкурса за превозване на астронавти до космическата станция, компанията загуби от двама състезатели. Но "Sierra Nevada Corp." не се отказа от амбициите си и се включи в следващия конкурс, който НАСА организира - за пренасяне на товари и стоки до МКС.

Този път „Sierra Nevada Corp.“ печели. Компанията се присъединява към SpaceX и Orbital ATK като е избрана за най-малко шест мисии, всяка на стойност поне 14 млрд. долара. Първите полети, които ще доставят храни, консумативи и консумативи на космическата станция се очаква да започнат в края на 2019 г.

След като "Dream Chaser" спечели толкова изгоден договор, от компанията заявиха, че планират да се включат в следващия кръг от конкурсите на НАСА за превоз на астронавти.

През 2005 г., Сирангело предприел пътуване до Русия и посетил някои от инженерите, които са работили по БОР-4. Той им казал, че тяхната идея е жива, а те били изумени, тъй като нямали представа, че тяхното изобретение е било възкресено.

Сирангело обещал, че когато „Dream Chaser“ отлети, тя ще носи списък с имената на руските инженери, заедно с тези на хората от НАСА, работили по програмата HL-20.

Няколко години по-късно, Сирангело получил писмо от дъщерята на един от тези инженери, като казала, че баща й наскоро е починал, но за него е много важно, че името му ще бъде запечатано на този полет. Той казал на дъщеря си: "когато тази совалка излети една малка част от мен също ще бъде в космоса."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    4 3 Отговор
    Америте са изобретили множество секти и присвояване на чужди успехи и победи!!
    Най голямото им изобретение е Холиууд!! В този свят, те са покорявали героично континента като каубои, спасявали света от нацистите, руснаците, терористите и най вече от извънземните, а и да не забравим казането им на Луната!!!
    В космическите технологии .. ми само едно изобретение се сещам - Фон Браун!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 опсмопсус

    4 2 Отговор
    Фон Браун го няма вече и наса е почти умряла!
    Те ползват руски двигатели, не могат собствени да си направят, тръгнали космоса да покоряват.С холивуд може!Там балъците са много!
  • 3 mediator37

    8 0 Отговор
    И руснаци и американци имат сериозни инженерни достижения.

    Коментиран от #9

  • 4 чичо Пенчо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "kcaniba":

    При това - ИЗОБРЕТЕНИЕТО ФОН БРАУН НЕ Е ТЯХНО !!!!!!!
  • 5 раптор

    2 2 Отговор
    Така е със стелт технологията, така е с радиото, с космонавтиката като цяло, с хеликоптерите, с трансформаторите, с електрическите мотриси, със слънчевите батерии, с комбайна, с АЕЦа, с преработката на нефт, с телевизора, с химията, с лазера, с бинарната система и още много други чудесни дарове на руския гений! То и компютъра има корени в имперска Русия, но по онова време изчислителни машини е имало независимо и в италия... Но ужким нашенското е било по удачно!

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 email

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "раптор":

    Подкрепям, така е! По някаква ирония на съдбата руснаците все изпускат нещата, а чичо Сам това и чака...

    Коментиран от #10, #11

  • 9 email

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Да, и все пак малко спорно е американското като имаме предвид състава на "нацията".
  • 10 kcaniba

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "email":

    емаил.. ирония на ирониите не изпускането на нещата, а нещо съвсем друго, чичо жидомасон само печалбите го вълнуват. Той, чичото е просто търгаш и холиуудски комик, с ефтина игра, но скъп бюджет!!!!
    Лошо Селаров, лошо, но съдбата е нещо като фейт все пак, тя има свои закони, и ние ще сме свидетелите.
  • 11 раптор

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "email":

    Не е ирония на съдбата, а чиста история... Ние бяхме 75 години в условията на планова икономика, която е неефективна и неконкуретоспособна на пазарната! Сега вече нишите масово са заети, ще трябва да изгряваме с нови чудесии... Но аз като цяло не виждам да станем страшни бокаташчета... православните нямаме много големи материалистични пориви! Пак ще сме чук де!
  • 12 ddd

    2 0 Отговор
    неефективна планова икономика ?

    безплатно здравеопазване , безплатни зъболекари , безплатно обучение , беше добре , е имаше връзкари , ама и сега ги има
  • 13 Бай хой

    3 2 Отговор
    Интересното е че през 1982 година са намерили в Индийският океан загубен космически апарат. А миналата година не можаха да открият пътнически огромен самолет.