21 Февруари, 2016 11:05 1 810 1

Трудна победа за Клинтън, убедителна - на Тръмп

  • сащ-
  • невада-
  • южна каролина-
  • президентски избори-
  • републиканци-
  • деммократи-
  • хилъри клинтън-
  • доналд тръмп

След поредното слабо представяне Джеб Буш се отказва от президентската надпревара

В два американски щата се проведоха първичните избори за номинирането на кандидат президентите на Демократичната и Републиканската партия.

Доналд Тръмп не само взе лесна победа в Южна Каролина в събота, той направи нещо повече. Милиардерът е на път да погълне изцяло Републиканската партия. Той доказа, че може да оглави състезанието в дълбокия юг, побеждавайки династията, управлявала идеите на консервативните републиканци в продължение на десетилетия, след като Джеб Буш отпадна от битката за Белия дом. Така той доказа, че е основният претендент на Републиканците и има най-големи шансове да получи номинацията на партията.

Междувременно на партийното събрание в Невада Хилъри Клинтън разгърна сложно изградената си организационна машина, за да се добере до победата. Така тя показа на опонента си от Демократическата партия, сенаторът от Върмонт - Бърни Сандърс, че зашеметяващата му победа в първичните избори в Ню Хемпшир не означава нищо.

Вчерашната й победа и задаващите се първични избори за демократите в Южна Каролина следващата седмица, където тя е фаворит, обаче не означават, че това е края за далеч по-либералния й съперник. Всъщност Хилъри изглежда обречена в битката си със Сандърс в дългосрочен план. Тя едвам се пребори за първото място в Невада.

При преброени 99% от гласовете при републиканците, Тръмп оглави листата с 32,5% от гласовете, следван от сенатора от Флорида Марко Рубио и сенатора от Тексас Тед Круз с доста изумително равенство от по 22,5% и 22,3% съответно, Буш заглъхна четвърти с едва 7,9% от гласовете, но за утеха след него останаха губернаторът на Охайо Джон Кейсич и бившият неврохирург Бен Карсън, съобщи Си Ен Ен.

В лагера на демократите с 88% от преброените гласове, Клинтън поведе неопровержимо с 52,6% пред 47,4% за Сандърс.

„На всички, които във всеки ъгъл на Невада гласуваха с решимост и сърце – това е ваша победа. Благодаря!“, написа Хилари в Туитър.

Клинтън  и Сандърс се борят за гласовете на 43-ма делегати от щата, които заедно с делегатите от другите щати ще трябва да определят на партийната конференция през юли във Филаделфия кой ще е кандидатът президент на Демократическата партия. Той ще трябва да получи подкрепа на 2383 от общо 4764 делегати на конференцията.

От сегашните резултати ще зависи за кого от претендентите за номинация ще гласуват 50-те делегати от Южна Каролина на националната конференция на Републиканската партия през юли. За да стане официално кандидат на Републиканската партия претендентът победител трябва да има подкрепата на 1237 от общо 2472 делегати на конференцията.

Междувременно, стана ясно, че бившият губернатор на Флорида Джеб Буш се отказва от президентската надпревара. Това съобщи лично той пред свои поддръжници след изборите, на които за пореден път се представи слабо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Американците са в правото си да изберат когото си искат, но не разбирам тези, които гласуват за Клинтън. Тази жена има патологично влечение към властта. Живя два мандата в Белия дом като съпруга на президент. Изтърпя скандала с Моника, за да не напусне сградата. Кандидатира се за президент, после се съгласи на държавен секретар. Сега е пак сред мераклиите. Прекалено ми се вижда.