Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 22:40 1 421 0

Балканските страни искат пълно спиране на бежанската вълна

  • австрия-
  • бежанци-
  • бежанската вълна-
  • балкани-
  • ес-
  • мигранти-
  • среща

Гърция не беше поканена на конференцията на държавите от Западните Балкани за справяне с имиграцията

Заради огромния приток от бежанци и "нерешителността" в Европейския съюз, Австрия и южните й съседки по така наречения Балкански маршрут, по който преминават имигрантите, се договориха в сряда за по-строг контрол по границите си, съобщи АП.

Те предупредиха, че рано или късно ще трябва да затворят вратите си напълно.

Заради опасенията, че новите ограничения ще доведат до катастрофални струпвания на бежанци на границите, австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер призова за "верижна реакция на разума."

"Имаме нужда от мерки, които да доведат до ... ефекта на доминото. Ние трябва да намалим притока на имигранти в момента", каза тя и допълни: "Въпросът с бежанците може да стане въпрос за оцеляването на Европейския съюз."

Mинистрите от Австрия, Албания, Хърватия, България, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Македония, Сърбия и Словения, които участваха в срещата в австрийската столица, излязоха с обща декларация в същия дух. Тя се позовава на "ограничените ресурси и възможности за прием, потенциалните последици за вътрешната сигурност и социалния разпад, както и на предизвикателствата по отношение на интеграция."

Според общия план за действие, приет по време на срещата, ще бъде създаден "съвместен оперативен център за борба срещу трафикантите", който да заработи от 1 април с участието на Европол или Интерпол. Седалището му ще бъде в австрийската столица.

Мигрантите, които имат фалшиви документи, трябва да бъдат връщани обратно още на границата и да не бъдат допускани във вътрешността на държавите.

Виена предложи и въвеждането на минимални стандарти при регистрационния процес, за да бъде избегнато събирането на персонални данни повече от веднъж.

Австрия заяви също, че ще изпрати контингент от 20 полицейски служители на македонската граница, който да окаже съдействие за по-ефективната й охрана.

Гърция, която е първата страна членка на ЕС, от където тръгва пътя на бежанците към Европа, не беше поканена на срещата. Поради това страната отговори гневно, като заплаши да блокира решенията на предстоящата среща на върха на ЕС за бежанците.

Премиерът Алексис Ципрас заяви, че от сега нататък Гърция "няма да приема споразумения", освен ако всички нейни партньори в ЕС не бъдат принудени да участват пропорционално в преместването и заселването на бежанците.

Високопоставен гръцки правителствен служител уточни, че Ципрас специално се е позовал на срещата на върха на 7 март, на която ще бъдат обсъдени въпросите на имиграцията.

Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас пък още снощи предупреди държавите участнички в днешния форум, че Атина може да наложи вето на решенията, които ще вземе ЕС за тях. Според него по-нататъшното приближаване на кандидатките за членство в ЕС може да бъде блокирано.

Австрия беше държавата, която предизвика домино ефект на строги мерки по границите на балканските държави, след като наложи ограничения за имигрантите на територията си – 80 молби за убежище ще бъдат приемани на ден от Виена, а границата ще преминават максимум 3200 души.

През миналата седмица европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос изпрати писмо до австрийския външен министър, в което заяви, че ограниченията за бежанците са нелегитимни и че противоречат на политиките, приети от Брюксел.

Заради ограниченията по границите в центъра на Атина се намират няколкостотин афганистанци, на които им бе забранено да влязат в Македония. Те няма къде да отидат и спят върху одеяла или парчета картон на улицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: