Last news in Fakti

2 Март, 2016 07:31 1 051 1

САЩ иска да избегне кибератака като тази в Украйна

  • кибератака-
  • сащ-
  • украйна-
  • захранване-
  • хакери-
  • предупреждение

През миналата година хакери спряха електрозахранването в Украйна

САЩ иска да избегне кибератака като тази в Украйна - 1
Снимка: БТА/ AP

Администрацията на Барак Обама предупреди американски енергийни компании, доставчици на вода и транспортни мрежи от възможни кибератаки, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Властите не искат да се повтори случаят с Украйна от декември миналата година, когато кибератака срещу украинската електропреносна мрежа предизвика прекъсване на захранването.

Подобен сценарий бе предвиждан, но украинският случай бе първият, в който кибератака доведе до прекъсване на мощността.

Четвърт милион украинци останаха на тъмно. Местните власти обвиниха Русия в опит да дестабилизира политическия елит.

Американските власти искат да избегнат подобен сценарий, който според тях не цели да спре захранването на цялата страна, а да „изпрати съобщение“. Интересна е и техниката, използвана при атаката в Украйна. Мишена на хакерите са системите за контрол на промишлени предприятия и др., които действат като посредник между компютрите и превключвателите.

US експерти в киберсигурността разглеждат атаката срещу Украйна като важен момент, от който могат да извлекат много информация и да защитят „уязвимите“ системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Би НАЛЕН лубрикант

    1 2 Отговор
    Следващия път, когато ги удари ураган сигурно пак ще обвинят Русия.