Last news in Fakti

15 Март, 2016 15:32 1 204 5

ЕС „ни дърпа ушите“ за корупцията, хвали Румъния

  • корупция-
  • ес-
  • българия-
  • румъния-
  • съд-
  • реформа

Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния

ЕС „ни дърпа ушите“ за корупцията, хвали Румъния - 1

ЕС „ни дърпа ушите“ за корупцията, хвали Румъния. България спешно трябва да приеме антикорупционен закон.

Това смятат правителствата на страните от Европейския съюз, които дадоха своята оценка за януарските доклади на България и Румъния, изготвени от Еврокомисията.

На България се препоръчва да консолидира и подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез независим анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС. Като „спешен приоритет“ министрите определят приемането на нов антикорупционен закон. „България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система“, смятат министрите. Говори се също за „спешно ускоряване“ на законодателната дейност, съобщи БНР.

Съветът по общи въпроси приветства постоянната тенденция на значим напредък, демонстриран от Румъния – особено действията на съдебните органи, довели до впечатляващи резултати срещу корупцията по високите етажи на властта. Ако властите в Букурещ съсредоточат усилията си за прилагане на оставащите препоръки в последния доклад на Еврокомисията, те ще си отворят пътя към покриване на всички критерии на механизма „в близко бъдеще“, пише още в заключенията на Съвета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор
    Е да ама според бат Бойко и Цацаров корупция няма.А ЕС твърди обратното.И ся ко???
    Ми нищо,както беше и при предишните доклади.
  • 2 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор
    Е да ама според бат Бойко и Цацаров корупция няма.А ЕС твърди обратното.И ся ко???
    Ми нищо,както беше и при предишните доклади.
  • 3 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Корупция има, та скърца. А ако някой иска да я спре, би могъл дори със старите закони, както някога са прибрали Ал Капоне за неплатени данъци.
    Периодично излиза някаква таблица с корупционни индекси, където обикновено в Исландия са най-честни, ние сме по средата, а Бангладеш е най-зле. Като знам тука какво е, там сигурно за посещение на кенефа ти вземат рушвет, не такса?
    Преди време Валентин Пикул беше написал, че единствената държава, където рушветът се е облагал с данък, е Османската империя. Оттам ли се заразихме?
  • 4 999

    1 2 Отговор
    Няма как премиера да е събирал рекет а сега да няма корупция то рекета и корупцията са като дупето и гащите.
  • 5 барбалан

    1 0 Отговор
    Пример: Спира ме катаджия, за нещо си... - аз му давам 20 лв. - той ги взема доволен... Та питам аз, кой е по-виновен?! Щото аз браня мене си, а той ЗАКОНА... Та искам да кажа че според мене, виновен трябва да е само този, който взема, а не равностойно и двамката... и ако го наклепам след това, аз да си платя глобата, а той директно в кауша...
Новини по държави: