Last news in Fakti

16 Февруари, 2016 08:03 1 939 9

Юнкер: Възможно е само България да остане под мониторинг

  • юнкер-
  • ес-
  • българия-
  • румъния-
  • мониторинг-
  • механизъм-
  • корупция-
  • съдебна реформа

Брюксел може да раздели наблюдението на България и Румъния

Юнкер: Възможно е само България да остане под мониторинг - 1
Снимка: БТА/ AP

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Румъния може да бъде извадена от Механизма за сътрудничество и проверка, съобщи румънската агенция „Agerpres“.

Той заяви, че случаят с България не е свързан с този на северните ни съседи и мониторингът може да приключи по различно време.

Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден през 2007 година при влизането на България и Румъния в ЕС. Целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност, като едновременно с това гарантира нормалното функциониране на европейските политики и институции. 

Механизмът се прилага, докато показателите му не бъдат изпълнени от страните - членки на общността.

„Ако Румъния продължава да бележи прогрес - по-сериозен от този на нашите български приятели - процесът на мониторинг ще върви към своя край", каза Юнкер след среща с румънския министър-председател Дачиан Чолош в Брюксел.

Юнкер допълни, че очаква това да стане в рамките на неговия мандат, който приключва през 2019 година.

Той подчерта, че случаят с България „не е тясно свързан” с румънския и мониторингът над съдебната система и борбата с корупцията ще приключи по различно време в двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шефьор

    2 0 Отговор
    А, още два мандата на Боко и Цвъко и ще сме доживот под мониторинг!
  • 2 Е и оти

    2 0 Отговор
    ги ручахме жабетата над 25 години? А защо герберастите ни уверяваха толкова упорито, че всъщност доклада на ЕК за България е положителен? Ами то за пореден път цъфна абсолютната некадърност на това "управление" да се справи с какъвто и да било по-сериозен проблем в държавата. Честито българи! Пак си ги изберете...
  • 3 незнайко

    1 3 Отговор
    Защо ние Българите, не се замисляме в какво време и в каква ситуация управлява Бойко Борисов. От 2008 година до сега минаваме през обща икономическа криза а сега и този миграционен процес. Мислите ли Вие изказали се 1 и 2 пост, че е много лесно? Лесно е да се плюе преди да се мисли.
  • 4 Ууууууу

    3 0 Отговор
    Това се очакваше отдавна, след като Баце без никакво стеснение се вслушва не в гласа на своя народ и на ЕС, а в "съветите" на агент Гоце, агент Сава и тяхната бухалка Аве Цезар ! Прецакаха КТБ, Антикорупционния закон, ключовите Конституционни промени за правосъдна реформа и какво ли още не! И най важното - не вкарват в затвора нито един крупен мафиот ! Нито един !!! Дори Христо Бисеров оправдаха ! Това какво показва ? Че Баце е неразделна част от статуквото ! А иначе сме царе на обещанията, Андрешковските хитрини и селските лакардии ! Държавата на мафията остава единствена в ЕС под наблюдение и без доверие на външните ивеститори ! Съсипаха и прогониха от неговия бащин дом трудоспособния българския народ ! Позор !
  • 5 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    с такъв народ и,такива политици такъв резултат.двоикарите на европа и соцносталгици номер едно.хора дето мечтаят за лада или газка и твърдят че панелката е жилище с големи качества и чакащи да се върне тато или да ни завладее путин,няма как да развиват гражданско общество,за тях тва е въпрос нерешим и недостижим.сега може въпросните да почнат да бълват за масоните,илюминатите ,евреите,хамериканците....демек за всички дето са се наговорили да ни пакостят .

    Коментиран от #7

  • 6 Морков или тояга

    2 0 Отговор
    Хахаха, казаха ни го директно без заобиколки. Те как изобщо ни взеха в ЕС не ми е понятно още, като знаеха кой държи властта и парите в България. ББ няма значение в каква криза е управлявал, но съдебната реформа и борбата с корупцията само щяха да помогнат на държавата за преодоляване на негативните икономически ефекти от нея,което неминуемо щеше да доведе до рязко намаляване на неговият капитал и щеше да ходи до затвора за да се види с дружките си. Не обиждай хората живеещи в панелките, ако не са те 40+ годишните да работят няма да имаш и ток за да пишеш в интернет, защотовсички под 30 избягаха със семействата си в чужбина, а бай ти "ром бате" не знае как се работи. Направи разлика с хората от ДС и върхушката която ни управлява 25г. те милеят за комунизма, защото тогава имаше Белене и можеше да пращат там хората с различно мнение от тяхното, а сега е по-трудно. Трябва да се плащат много пари за медии, пропаганда, платени тролчета , дезинформация и др. Всички изедници приказват за националният интерес, но това е сложно нещо и не е обвързано "само със САЩ" или "само с ЕС" или "само с Русия", а е някъде между тях с правилно маневриране.
  • 7 кроко

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Трол, я кажи кой сложи боко тиквата на власт - ЕС и ФАЩ, твоите най-големи кумири!

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "кроко":

    всички български политици без радан кънев и президента са проруски или откровени руски фенове,без визия за създаване на модерна европейска държава и резултатите им са на лице!те са избирани от българския народ в чиито редове соцносталгиците заемат една голяма пета колона и постоянно ни теглят през избора си към дъното.та тва избираме ние и сме там където ни е мястото.тва е глупи и ти си емблематичен пример за точно тази група,нагли ,глупави и постоянно оплакващи се мразещи запада и европейския начин на живот ,мързелаци.само че много искате западните достижения,много ви се искат западни коли,дрехи,медицина осигуровки,свободи,права...,но лицемерно не правите нищо по въпроса за да ги получите освен да виете или евентуално да просите!
  • 9 Морков или тояга

    0 0 Отговор
    Стига си правил психологически профил на всички българи! Ако трябва да гледаме европейският опит ами ние сме назад от французите има няма няколко революции, с който да избием продажниците и псевдо психолозите ни нагнетяващи омраза. На всички ни е ясно че Русия беше с нас преди да влезем в НАТО и ЕС и сега защитава себе си като мъти нашите води. Това не ги прави лоши, те си гледат интереса. Това го прави и НАТО, защото са наясно че за да изправиш една малка държава срещу мощен съсед трябва да не е с нейна армия особено, ако до скоро този съсед е бил първи приятел! ЕС няма интерес България да е силен конкурент в бизнеса те имат нужда от консуматори и работници за вредният труд и средно ниво на развитие. С две думи Руснаците ни подкрепяха преди НАТО и ЕС, сега гледат да не мръднем от дъното за да няма силна страна на черноморието. Тук интересният факт е че Румънците успяват чрез съдебната си система да изтласкат Руското влияние и корупция и се оттласкват от дъното, но и те са поне с 1 революция напред.
Новини по държави: