Last news in Fakti

17 Март, 2016 10:27 1 031 0

Телефонен разговор разпали нови протести срещу Дилма Русеф

  • бразилия-
  • дилма русеф-
  • лула да силва-
  • президент-
  • запис-
  • протест-
  • скандал

Поводът този път е назначението на Лула да Силва за началник на канцеларията на Дилма Русеф

Няколко хиляди бразилци излязоха на протест в два бразилски града в сряда вечер. Поводът този път бе назначаването на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва за началник на канцеларията на Дилма Русеф, пише Би Би Си.

Страстите бяха допълнително разпалени след появата на аудиозапис, уличаващ настоящия президент в опит да разпъне политически чадър над предшественика си, съобщават международните медии.

Назначението доведе наблюдателите до мисълта, че то има за цел да предпази да Силва от влизане в затвора.

Русеф веднага се защити, заявявайки, че защитата на Лула от прокуратурата не е мотивирала назначението. "Назначението на Лула в моето правителство го укрепва, а има хора, които не искат то да бъде силно."

Протестите започнаха след като федералният съдия Сержио Моро, който води разследването на корупционния скандал около държавната петролна компания "Петробраз", в който е замесен да Силва, публично огласи уличаващия запис.

Според съдията двамата провели телефонен разговор малко след като Лула да Силва бе назначен на поста в сряда по обяд.

По време на разговора Дилма Русе уверява предшественика си, че ще уреди бързо формалностите около назначението му, добавяйки да се възползва от новата си длъжност "само при необходимост".

Откъсът бе разтълкуван като потвърждение, че една от целите на назначаването на Лула в правителството е да се предпази от евентуален арест. Защитен от статута на министър, Лула се спасява от криминалното разследване и може да отговаря само за политическия аспект на скандала пред Федералния върховен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: