Last news in Fakti

21 Март, 2016 15:26 1 103 0

Приключиха парламентарните избори в Казахстан

  • казахстан-
  • избори-
  • депутати-
  • парламент-
  • нур отан-
  • партии

Партията Нур Отан спечели с 82.15%

Приключиха парламентарните избори в Казахстан - 1

Парламентарните избори в Казахстан приключиха вчера, като бяха избрани общо 107 депутати от долната камара на Парламента – Меджилиса, от които 98 – по партийни списъци, а 9 - от Асамблеята на народа на Казахстан.

В изборната надпревара участваха шест политически партии: „Нур Отан“, Демократическа партия на Казахстан „Ак жол“, Общонационална социал-демократическа партия (ОСДП), Комунистическа народна партия на Казахстан (КНПК),  Народно-демократическа патриотична партия „Аул“ и партия „Бирлик“.

Според предварителните резултати на Централната избирателна комисия на страната, партиите „Нур Отан“, КНПК и „Ак жол“ са преминали бариерата от минималните 7% и ще бъдат представени в Парламента. Гласовете на избирателите се разпределиха по следния начин: „Нур Отан“ ("Светло Отечество") - 82,15 %, партия „Ак жол“ – 7,18%, Комунистическа партия – 7,14%.

Асамблеята на свой ред също гласува за своите кандидат-депутати. Сред кандидатите от Асамблеята на народа на Казахстан бяха:  Владимир Божко – заместник-министър на вътрешните работи и заместник-председател на „Асоциацията на руските, славянските и казацки организации“, Роман Ким – председател на „Асоциацията на корейците на Казахстан“, Нарине Микаелян – председател на Арменския културен център „Луйс“, Ахмед Мурадов – съпредседател на Асоциацията на развитието на културата на чеченския и ингушкия народи „Вайнах“, Юри Тимошченко – председател на „Радата на украинците на Казахстан“.  Заместник-председател на Асамблеята на народа на Казахстан е българинът Олег Дъмов, който в предишни години също бе избиран за депутат.

По време на гласуването си президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев отговори на въпросите на журналистите. „Вашият ключов въпрос е ще се промени ли политическата система. Това е закрепено в Конституцията. Тя бе приета от народа след референдум, и затова промени също трябва да внася народът. Всички разбират същината на въпроса. Промени трябва да има. Може да се говори за разпределението на властта между президентската институция, парламента и правителството. Ние мислим за това. А кога ще стане това зависи от обстановката – в икономиката, в света, вътре в страната“, каза Назарбаев.

Вчера в Посолството на Казахстан в България бе открита избирателна секция и гражданите на Казахстан, които живеят на територията на страната имаха възможността да упражнят правото си на глас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА