Last news in Fakti

6 Април, 2016 09:30 1 751 1

Цветан Василев отново пред белградския съд

  • цветан василев-
  • съд-
  • белград-
  • процес

Българската прокуратура иска той да бъде екстрадиран в родината си

Цветан Василев отново пред белградския съд - 1
Снимка: Факти.бг

Банкерът Цветан Василев отново се изправя пред съда в Белград по делото за екстрадиране в България. Предишното заседание беше преди по-малко от месец.

Сега Василев ще бъде доизслушан, след като защитата поиска да бъдат събрани допълнителни документи и доказателства. Стана ясно, че няма искане за такива от нашата страна.

Процедурата по искането на България за екстрадиране на Цветан Василев започна отначало във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Преди близо година съдът разреши връщането на банкера, но адвокатите му обжалваха и доводите им бяха уважени.

Стана ясно и че преди повече от година и половина Василев е поискал политическо убежище в Сърбия. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече е сезирал европейските институции за дългото отлагане на решението за екстрадиция от страна на сръбското правосъдие. Каквото и да реши съдът в Сърбия обаче, крайната дума за съдбата на банкера ще има сръбският министър на правосъдието.

Сърбия е изправена пред парламентарни избори. Това ще забави допълнително екстрадирането на банкера.

Преди повече от година и половина Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, научи БНТ от свои източници в Белград. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

Сръбски журналисти спекулират, че бившият управител на КТБ е поискал сръбско гражданство. Властите в Белград не екстрадират свои граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bai

    0 0 Отговор
    Kak si e vyrzal ga6tite toq kradec ...........
Новини по държави: