Last news in Fakti

11 Април, 2016 11:48 1 472 7

Джон Кери прави историческо посещение на мемориала в Хирошима

  • хирошима-
  • джон кери-
  • г-7

Той и външните министри от Г-7 отдадоха почит на 140-те хиляди жертви от атомната бомбардировка

Джон Кери прави историческо посещение на мемориала в Хирошима - 1
Снимка АП/БТА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери направи историческо посещение  на мемориала в Хирошима, Япония, където се отбелязва годишнина от първата в света атомна бомбардировка.

Кери е първият държавен секретар на САЩ, който някога е посещавал Хирошима, където загиват около 140 000 души, след като САЩ пуска атомна бомба през 1945 г.

Въпреки безпрецедентния жест той няма да поднесе извинение за атомните бомбардировки над Япония. 

Кери и външните министри от Г-7 са на посещение в града, за да проведат среща. За първи път мемориала посещават и външните министри на Франция и Великобритания.

Всички положиха венци на паметника и почетоха жертвите на атоната бомба с едноминутно мълчание.

Министрите също така посетиха бомбения купол, над който се взривява атомната бомба, както и близкия музей на Хирошима, който разказва личните истории на загиналите хора.

Кери се подписа и в книгата за гости на музея, като написа, че това е "ярко, силно и завладяващо напомняне не само за нашето задължение да сложим край на заплахата от ядрени оръжия, но и да посветим всички наши усилия на предотвратяването на самата война."

На територията на Парка на мира са въведени повишени мерки за сигурност. Той е затворен за местните жители и дори за журналистите.

Членовете на семействата на загиналите в резултат на ядрената бомбардировка изразиха съжаление, че не могат да видят церемонията. 

Междувременно външният министър на Япония Фумио Кишида заяви, че посещението в парка е „крачка напред към един свят без ядрено оръжие“. 

По време на посещението си Кери изрази надежда, че президент на страната някой ден ще посети Хирошима.

„Всеки трябва да дойде в Хирошима. Надявам се, че някой ден президент на САЩ ще посети Хирошима“, заяви Кери, но не каза дали този президент ще е Обама, който ще посетиЯпония през май тази година. 

Джон Кери прави историческо посещение на мемориала в Хирошима


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    2 3 Отговор
    Това, че немогат да намерят сили да се извинят е най лошото....
  • 2 гост

    1 2 Отговор
    "Въпреки безпрецедентния жест......." че какъв жест е това. Нещо много мили очи почнаха да правят и на японците, явно искат да ги прилъжат за по-дейно участие и подкрепа за "налагането на демократичните ценности" и "хуманитарните интервенции". И без тва здраво лицемерничат, поне да бяха казали и едно лицемерно ИЗВИНЕТЕ.
  • 3 onq s konq

    2 3 Отговор
    За какви извинения говорите бе русофили близкоплюещи?:)Ми тва да не ви е Станишев дето се извини на турците за възр. процес?ТОВА Е ЛИДЕРЪТ НА ДЪРЖАВА НОМ 1 В СВЕТА БЕ!...А Япония си им е била реален и жесток противник през войната -да сте чували за "Пърл Харбър"?Те и руснаците тр се извинят на България за 45-год гнет и задигнатите 32 тона злато "щраф",ама нямааа...Както и да е- ние не сме бедни "за малко":)

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 4 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Ти научи ли кое е знамето на България, че си се разплющял, като селянин насред бостан?
  • 5 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    И това със златото го забрави. Никъде не е ходил националния ни резерв, за разлика от немския. Скоро и Божидар Димитров го каза в своето предаване. Ама ти щом се мислиш за светило и корифей в тази област...Боже, пази България!
  • 6 tost

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    А бе от каруци може и да разбираш,ама от външна политика си пълна Нула ;)
  • 7 Carfen

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Първо изгледай това -http://zamunda.net/catalogs/movies?letter=all&t=&g5=1&search=the+untold+history&field=name
    Има за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, за Студената война, за това как се провеждат избори в САЩ и други интересни неща. Филмът е на Оливър Стоун, може да го провериш в гугъл кой е.
Новини по държави: