Last news in Fakti

22 Април, 2016 18:56 1 010 2

Обама ще посети Хирошима?

  • барак обама-
  • япония-
  • хирошима-
  • посещение

Според японски вестник, Вашингтон ще предложи на Токио американският президент да посети опустошеният от ядрена атака град

Барак Обама може да посети японският град Хирошима, съобщи в петък японслоят вестник "Никей". Това ще бъде първото посещение на настоящия президент на САЩ в града, опустошен от американската ядрена атака преди 71 години, пише Ройтерс.

Позовавайки се на анонимен американски правителствен служител, бизнес ежедневника пише, че Вашингтон планира да направи това предложение към Токио съвсем скоро.

Барак Обама ще посети Япония на 27 май за срещата на върха на Г-7, чиито домакин е японският премиер Шиндзо Абе.

В официално съобщение Белия дом заяви, то подобно решение не е било взето.

От японска страна също отрекоха да е било планирано и организирано подобно посещение и отказаха по-нататъшен коментар.

Според дипломатическия протокол всяко подобно съобщение трябва да идва от страна на САЩ.

"Графикът на американския президент се прави от САЩ. Японското правителството ще се въздържи от коментар."

Американски военен самолет пусна атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г., мигновенно убивайки хиляди хора и още около 140 000 до края на същата година. Нагасаки бе бомбардиран на 9-ти август 1945 г., а шест дни по-късно Япония се предава.

Евентуалното посещение на Обама в Хирошима би предизвикала много спорове, защото може да бъде изтълкувана като извинение за атомната бомба.

По-голямата част от американците смятат, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са били оправдани и са сложили край на войната. По-голямата част от японците мислят, че бомбардировките са били неоснователни.

Американски държавен секретар Джон Кери заяви по време на своето посещение в града по-рано този месец, че Обама иска да направи това посещение, но не е ясно дали графикът му ще го позволи.

Въпросът за посещението на Обама в Хирошима бе повдигнат април 2009 г. когато в своя реч президентът на САЩ призова за свят без ядрени оръжия. По-късно той заяви, че ще бъде чест да посети двата града, които са претърпели ядрена атака.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофата

    1 2 Отговор
    Все едно Хитлер да посети Освиенцим!

    Коментиран от #2

  • 2 kcaniba

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кофата":

    Точно казано!!!
    Цинизмът на масовите убийци къртиии!!!
Новини по държави: