Last news in Fakti

9 Май, 2016 22:02 1 913 0

Анулирахa вота за импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф

  • дилма русеф

Председателят на Долната камара на парламента анулира гласуването от миналия месец

Анулирахa вота за импийчмънт на бразилския президент Дилма Русеф - 1
Снимка АП/БТА

Новият председател на долната камара на бразилския Конгрес в понеделник анулира гласуването за импийчмънт на президента Дилма Русеф. С решението си той създаде още по-голям смут в най-голямата страна в Латинска Америка, където борбата за власт достигна колосални размери, пише в. "Ню Йорк таймс".

Валдир Мараняо, който пое кормилото на Долната камара на парламента миналата седмица, след решение на Върховният съд да отстрани предшественика му, смая страната с този свой ход само два дни преди планирания вот в Сената, с който трябваше да се реши дали да отстрани Русеф от президентския пост.

На 17 април беше взето решение да се внесе процедура по импийчмънт в Сената. Според Мараняо обаче при гласуването са допуснати процедурни грешки. Освен това анулирането на вота е наложително, защото той е бил израз на предубеждение срещу Русеф.

Дилма Русеф е обвинена в манипулиране на бюджетните сметки, за да прикрие дълбоките икономически проблеми на Бразилия, с което да си осигури преизбиране през 2014 г.

Преди днешното изненадващо решението на Мараняо, шансовете на бразилския президент да оцелее след гласуването в Сената бяха нищожни.

Сега политиците се опитват да определят начина, по който решението може да повлияе на съдбата на президента. Опонентите на Русеф побързаха да оспорят решението на председателя на долната камара пред Върховния съд.

"Правителството на Дилма беше на смъртния си одър, така че подобно решение, което създава хаос в политическия живот на страната, може да доведе до положителни резултати за нея", каза Тиаго де Арагао, консултант по политически риск в столицата, Бразилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: