Last news in Fakti

11 Май, 2016 11:20 1 028 0

Последен опит на Русеф да запази поста си

  • бразилия-
  • дилма русеф-
  • президент-
  • импийчмънт

Сенатът в Бразилия гласува дали да я отстрани

Последен опит на Русеф да запази поста си - 1
Снимка АП/БТА

Бразилия президентът Дилма Русеф е поискала от Върховния съд да блокира процедурата по импийчмънт срещу нея. Това е последният й опит да спре процеса часовете преди решаващия вот в Сената.

Адвокатите на Русеф предполагат, че пристрастия и нередности. Подобни опити са били отхвърлени от съда.

Русеф може да бъде отстранена за повече от 180 дни, ако сенаторите гласуват за пълен съдебен процес.

Днешното гласуване в Сената бе поставено на карта, след като в понеделник временно изпълняващият длъжността председател на долната камара на Конгреса Валдир Мараняо анулира вота, с който миналия месец парламентът одобри импийчмънта на президента. 

По-рано във сряда нейни поддръжници създадоха горящи барикади и блокираха пътища в страната. Блокадите причиниха масови задръствания и хаос във всички бразилски щати.

Бразилският главен прокурор Едуардо Кардосо заяви във вторник, че Върховният съд трябва да отмени процедурата по импийчмънт, твърдейки, че тя е политически мотивирана. Съдът вече обмисля жалбата, но не се знае кога ще излезе с решение.

В същото време Русеф обеща да се бори до край. "Аз няма да подам оставка, това никога не ми е минавало през ума", каза тя по време на реч на конференция за правата на жените в столицата Бразилия.

Ако Русеф изгуби гласуването в Сената, тя ще бъде заменена от вицепрезидента Мишел Темер, когото настоящият президент обвинява в участие в политически преврат срещу демократично избраното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: