17 Май, 2016 11:50 1 402 0

Време разделно за босненските сърби

  • баня лука-
  • сърби-
  • протести

Правителството на Република Сърбия търси отцепване от Босна и Хереговина

Опозицията в Босна и Херцеговина призова президента на Република Сръбска Милорад Додик да подаде оставка, съобщи B92.

Александра Пандуревич е от опозиционната партия СДС в региона Република Сръбска и членува в парламента на представителите в Босна и Херцеговина. Вчера тя призова Додик да подаде оставка, преди СДС да оттегли своите представители от местните институции, предизвиквайки предсрочни избори. Самият Додик заяви, че е готов да организира предсрочни избори, когато представителите на опозицията се оттеглят от парламента.
Десетки хиляди протестираха срещу и за регионалното правителство на босненските сърби в Баня Лука в събота.

Проевропейския Алианс за промени обвини регионалното босненското правителство в корупция, а неговия лидер Милорад Додик в диктатура, довела региона до ръба на финансов колапс. Според Алианса босненските сърби ще са в далеч по-добро положение, ако си взаимодействат с други държави, подобрявайки жизнения стандарт на хората и търсейки членство на страната в ЕС.

Лагерът на Додик обвинява опозицията в предателство на босненските национални интереси, които според него касаят отцепването на Република сръбска и създаването на нова сръбска страна с тесни връзки с Русия.

Босненските сърби участваха във войните в Югославия между 1992 и 1995 г., като конфликта завърши с разцепване на страната.

Международни специалисти вече заявиха, че на този етап отделянето на Република Сръбска като отделна държава не е възможно. Според опозицията Додик иска отделна страна, за да може да контролира пряко съдебната власт и да прикрива финансовите си злоупотреби. И двете страни превозиха хиляди души с автобуси до Баня Лука в събота.

Поддръжниците на опозицията издигаха лозунги като „Всички вие трябва да отидете в затвора“. Поддръжници на Додик пък издигаха снимки на него и на руския президент Владимир Путин.

„Ако нямаме своя страна, ще бъдем убити. Република Сръбска е държава и ние я защитаваме“, заяви пред своите симпатизанти Додик.

От година насам опозицията започна да разкрива доказателства за корупционни практики от страна на правителството на Додик. Самият президент получи подкрепа от сръбския премиер Александър Вучич. Той определи протестите в уикенда като „мирни“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА