Last news in Fakti

30 Май, 2016 08:00 13 193 4

Една древна гора в Полша загива. Защо?

  • полша-
  • гора-
  • сеч-
  • беловежката гора-
  • бръмбари-корояди-
  • бръмбари-
  • изсичане-
  • дървета-
  • юнеско

Полша казва, че част от Беловежката гора трябва да бъде изсечена, за да се ограничи разпространението на бръмбара корояд, но еколозите не са съгласни

Една древна гора в Полша загива. Защо? - 1
Снимки АП/БТА

В края на месец май полското правителство започна масова сеч в древната, тайнствена Беловежка гора.

Гората, която се намира на границата на Полша и Беларус, заема площ от 145 000 хектарa, като поне за половината от нея се смята за девствена, т.е. не е била подложена на човешка намеса след последния ледников период преди 8000 до 9000 години.

Беловежката гора е и дом на най-голямата популация от европейски бизони - зубъри и някои от най-високите дървета на континента.

Въпреки че гората е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г., само частта, която се намира на територията на Беларус е изцяло защитена.

Онази част от гората, която попада на територията на Полша е част от мрежата „Натура 2000“ на ЕС, която си поставя за цел да защити най-ценните видове в Европа и тяхната естествена среда. Въпреки това на национално ниво, едва 35% от Беловежката гора са определени като национален парк и резерват, където човешката намеса е строго забранена.

Това е и причината полското правителство да вземе едно страшно решение за съдбата на тази величествена гора. 188 000 кубични метра дървета ще бъдат изсечени, за да се "овладее ситуацията" с бръмбарите-корояди, които са се разпространили по около 10% от смърчовете.

"Изправени сме пред катастрофа", казва главният лесничей Дариуш Скирко пред "Дойче веле". "Затова се налага да предприемем активни мерки на защита. Едно дърво нападнато от бръмбарите може да зарази тридесет други дървета само за една година. "

Но гората е била изложена на множество и най-разнообразни заплахи по време на дългия си живот, включително и бръмбарите-корояди и е оцеляла, казват еколози.

"Бръмбарите корояди са природен феномен, естествено явление и те редовно се появяват в Беловежката гора. Всъщност, те са важен фактор от нейния естествен цикъл на живот", казват активисти от "Грийнпийс" пред "Крисчън Сайънс Монитор". "Беловежката гора е напълно способна да се възстанови по естествен начин и ние можем да наблюдаваме това ... Тя не трябва да се третира като другите гора, в които има човешка намеса - има ясна разлика между естествените и управляваните от човека гори. В естествени гори защитаваме биологичните цикли, няма такова понятие като "вредители" - вредители има само в производството."

В писмо до полското правителство, учени от Оксфорд и Харвард заявяват, че плановата сеч няма да помогне на гората да се възстанови от бръмбарите, а ще превърне дивата гора в поредното място осквернено от хората. "Изсичането на дърветата само ще навреди на гората като й попречи да се възстанови по естествен път след нападението на бръмбарите", казват учените.

"Погледнете този мъртъв смърч! Той може би е по-жив от всякога, защото в него живеят толкова много същества. Едно мъртво дърво дава дом на близо 100 вида безгръбначни.

Кълвачите търсят ларви в кората му, която е обитавана и от различни паяци и гъбички. Дървото е мъртъво, но гората е жива и тя ще се регенерира", обяснява Рафал Ковалчик, директор на Изследователския институт за бозайници към Полската академия на науките, пред "Гардиън".

Природозащитниците твърдят, че изсичането на част от Беловежката гора е мотивирано от съвсем различни мотиви и няма нищо общо с опазването й.

След избирането на президента Анджей Дуда миналата година, новото дясно правителство в Полша прие редица реформи, включително и промени в сектора на околната среда.

Министър на околната среда уволни 32 от 39-имата експерти, които се застъпваха за опазването на околната среда и ги замени с лесовъди и ловци, които подкрепят плана за изсичане на гората. Според активисти причината за изсичането е свързана с лесните пари, които ще дойдат от продажбата на смърчовата дървесина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 4 Отговор
    Проблема е също както в България Бръмбарите произвеждащи ПДЧ в хамериканските заводи. Колонизаторите действат пи не и.ават ни юнеску ни попеску нито тивеско.
  • 2 cornholio

    2 1 Отговор
    Я и тука има квадратен атакист :)
  • 3 ГОРСКИЯ

    1 0 Отговор
    А ТУКА СА ПЛЪЗНАЛИ ЕДНИ БРЪМБАРКИ-К* РОЯДКИ-НЕМА ОТЪРВАНЕ!
  • 4 ЧЕСТНО

    0 0 Отговор
    ДЪРВЕНАТА МАФИЯ И ТАМ ГИ НАЛАЗИ.ДОКЪТ НЕ ОГОЛЯТ ПЛАНЕТАТА И НЕ ИЗЧЕЗНЕ КИСЛОРОДА ЗА ДА ГО ЗАМЕСТЯТ С ТЕЗИ ГАЗОВЕ С КОИТО СЕГА НИ ПРЪСКАТ ОТГОРЕ ГАЗОВЕ ТИПИЧНИ ЗА ДРУГИ ПЛАНЕТИ БЕЗ КИСЛОРОД .ЯВНО ДАЛЕЧНАТА ЦЕЛ Е ПОСТЕПЕННАТА МУТАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА В БЕЗКИСЛОРОДНА СРЕДА.НЕ СЕ УЧУДВАМ ГАДОВЕТЕ МИСЛЯТ 50-100 ГОД.НАПРЕД И КАТ НИЩО ША НА КОМАНДОРОВАТ НА МАРС ПО БЕЛИ ГАЩИ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания