Last news in Fakti

7 Юни, 2016 18:40 1 571 5

Нелегалните имигранти в ЕС не могат да бъдат арестувани

  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • арест-
  • европейски съд-
  • шенген

Съдът на ЕС постанови, че страните от блока не могат да затварят чужденци за незаконно влизане

Мигранти от страни извън ЕС, които незаконно влизат в страните, част от Шенгенското пространство, не могат да бъдат арестувани на това основание. Това постанови днес Съдът на Европейския съюз.

Незаконно пребиваващите мигранти трябва да бъдат връщани в страната, от която са дошли по силата на т.нар. Директива за връщането от 2008 г. Тя гласи, че неправомерно влезлите имат 30 дни да напуснат държавата доброволно, след което властите имат право да ги депортират без прекомерна употреба на сила.

Решението беше предизвикано от случай с мигрантка от Гана, която бе спряна от френската полиция при тунела под Ла Манша през март 2013 г. Жената се возела в автобус, пътуващ от белгийския град Гент за Лондон.

Селина Афум бе задържана в полицейския арест въз основа на незаконно влизане на територията на Франция. То предизвика недоволство след правозащитните организации, които твърдяха, че задържането е незаконно заради Директивата за връщане на ЕС.

Френският касационен съд изпрати случая на Афум към Съда на Европейския съюз, най-висшия съд на ЕС.

Съдът в Люксембург постанови, че арестуването на гражданин на страна, която не е член на ЕС, само заради незаконно влизане нарушава правилата на общността и подкопава тяхната ефективност, тъй като забавя процедурите за връщане на лицето в неговата страна на произход или транзитна държава.

Според Съда правилата на ЕС позволяват затваряне на чужденци само ако те остават, въпреки че са обект на процедура за връщане, ако има вероятност процесът да бъде изложен на риск, ако лицето наруши забрана за повторно влизане в страната членка или ако извърши други престъпления.

Постановлението важи и за напускане на границите на Шенгенското пространство, но изключва Дания, която е част от него, но извън юрисдикцията на Европейския съд.

Има и условия, при които задържането е позволено. Човек може да бъде лишен от свобода за период до 18 месеца, ако съществува риск депортацията му да бъде компрометирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    0 2 Отговор
    Странни времена,странни нрави.
  • 2 Хиджра Джихат

    0 1 Отговор
    На други "демократични" места директно разстрелват на браздата: Израел, Саудитска арабия и т.н. приятели на САЩ и "демокрацията".
  • 3 САЮМ

    0 0 Отговор
    всяка страна има държавна граница и който наруши таза граница е
    ПРЕСТЪПНИК нарушил законите на страната и трябва да бъде съден
    като такъв!
    и що за мода : Мигрант а не Емигрант?!
    мигрират прелетните птици и други ЖИВОТНИ,а не хора!
  • 4 123455

    0 0 Отговор
    ЕС обезличава държавноста в отделните държави и мисля,че България не трябва да изпълнява безропотно педерстките хрумвания на някой европейски институции.
    Ако някой иска да го чукат до откат да ходи да се е.е другаде без да ни замесва.
  • 5 ААА

    0 0 Отговор
    Не е вярно, съдът на ЕС е допуснал грешка. Динко от Ямбол ги арестува, значи може.