Last news in Fakti

16 Юни, 2016 08:59 1 052 2

Започва Всеправославният събор

  • всеправославният събор-
  • започва-
  • крит

Няколко автокефални църкви се отказаха от участие

Започва Всеправославният събор - 1
Снимка: БТА/AP

Първият в историята Всеправославен събор, който трябва да събере всички православни епископи в света, започва днес, като ще се проведе до 27-ми юни.

На срещата са поканени представители на 14 автокефални църкви, както и представители на православната църква в Америка, която е безспорно самостоятелна, съобщава „Комерсант“. Форума се провежда в критския град Колимвари.

Антиохийската, гръцката, сръбската и българската православни църкви обявиха отказа си от участие във Всеправославния събор. По-късно сръбската църква промени решението си. Извънредното заседание на Руската православна църква подкрепи предложението за промяна на датите за провеждане на събора.

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий заяви, че без участието на всички православни църкви няма как да бъдат взети решения с някаква стойност.

„Решихме, че ако някоя от 14-те автокефални църкви не участва, няма да можем да участваме на Всеправославния събор“, заяви представителя на Московската патриаршия митрополит Иларион.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ffdghg

    0 0 Отговор
    Всепеда...и събор
  • 2 mihala

    1 0 Отговор
    С дълбоко прискърбие и съжаление към участвуващите, се надявам,че ще си припомнят Вавилон и участниците му,както и словото за това в покаяние и мир.
Новини по държави: