16 Юни, 2016 11:48, обновена 16 Юни, 2016 13:12 7 734 29

Турция спира реадмисията с ЕС?

  • турция-
  • реадмисия-
  • бежанци-
  • българия-
  • реадмисия

Турците са отказали 200 заявки за връщане на нелегално преминали бежанци

Турция спира реадмисията с ЕС? - 1

Турция е уведомила министерствата на външните и на вътрешните работи, че спира изпълнението на споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да се включи в обща натовска флотилия срещу Русия в Черно море, съобщава в. „24 часа“.

Разпореждането за прекратяването на споразумението било дадено лично от турския президент Реджеп Ердоган.

Турция не е прекратявала едностранно действията си по споразумението за реадмисия на мигранти, съобщиха за Факти.бг пожелали анонимност специалисти по международни отношения.

Те припомниха, че България като страна-членка от ЕС е част от постигнатото споразумение за бежанците между Турция и Общността.

Проблемът се състои в това, че правителството в Анкара трябва да одобри с решение споразумението с ЕС. В момента турското правителство бави дипломатично това решение, за да постигне напредък по определянето на точна дата за падането на визите за турци.

Междувременно от Европейската комисия напомниха на Анкара, че трябва да изпълни всички 72 условия за премахването на визите.

Ден по-рано българският премиер Бойко Борисов отказа на румънския президент Клаус Йоханис да участва в черноморска коалиция срещу руснаците, която да включва бойни кораби от България, Румъния, Турция, Украйна и САЩ.

В сряда турците са отказали 200 заявки за връщане на нелегално преминали бежанци, обясниха от българските гранични власти. Все още обаче нямало официално писмо от турска страна, а причините за отказа от изпълнение на споразумението били предадени по линия на международното сътрудничество от турския шеф на граничен пункт „Капъкуле“ на българския му колега от „Капитан Андреево“.

Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но факт е, че от 200 бежанци, които сме върнали имаме 200 отказа. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, във връзка с информацията, че Турция е прекратила едностранно споразумението за реадмисия, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем”, посочи Борисов. „България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират – ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим”, допълни той. По думите му дори във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията.

„Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо – религията, културата и други”, каза още Борисов. 

България няма да участва в обща флотилия с Румъния и Турция срещу Русия, категоричен е Бойко Борисов.

„Казах на румънските колеги вече два пъти: аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, мир и любов, а не по курортите ми да се разхождат военни фрегати назад и напред”, заяви той.

„Всеки ден с румънците можем да си правим учения, съседи сме, да махаме със знаменца, но България и Румъния! Другото вече е пряко отиване към военен конфликт, защото ястребите не виждам дали ще си пратят синовете там”, подчерта Борисов.

„Руската страна може да е по-нервна към другите, но много ще я заболи от България, тази граница не трябва да се прекрачва”, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До тук добре

    5 0 Отговор
    Рядко мога да кажа добри думи за наши управници, ама този път не мога да си изкривя душата - много добро поведение от страна на ББ. А що се отнася до общия фронт - това изобщо не е наша война! От къде на къде ще ни бутат нас турците срещу Русия? И изобщо до кога Европа ще позволява на Ердоган да се държи като шеф на целия ЕС и да изнудва непрекъснато?
  • 2 Монго

    6 0 Отговор
    Да дам идея? България пък премахва двойното гражданство. И (а това го кма), който иска да става български гражданин-изпит по български. И потурите увяхват. Олеее, чакайте да не се унасям, че Деса ще се появи и ще ме направи на парцал...

    Коментиран от #4

  • 3 onq s konq

    6 2 Отговор
    Това че Турция спира реадмисията на тия бежанци е направо смешна санкция.Достатъчно е да "ги оставим без надзор" и те в рамките на броени часове ще са извън БГ.Пък като се озоват в Германия или Англия-там да си ги оправят.

    Коментиран от #6

  • 4 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Гласувам с двете ръце за идеята.
  • 5 666

    2 2 Отговор
    САЩ не може да има постоянна флота в Черно море. България има 5 гемии на кръст в окаяно състояние. Май някой иска да запали фитилчето и да гледа сеир. Какъв съюзник може да е Турция? За 2 години 20 пъти се чудеха на кой да се кланят.
  • 6 Goro Lafchi

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Младежа със заплахите! Иди да си смениш памперса и тихо в ъгъла, имай малко срам.
  • 7 Трайчо

    1 0 Отговор
    Достатъчно натовски технологии има вече в Черно море, че да може да се предотврти руската агресия. Да не прогонваме и малкото останали руски туристи по морето. Путин си научи урока вече и спря руските самолети да доближават с агресия въздушното ни пространство (около 90 пъти). Научи си и урока че неможе вече да ни притиска с газовия кран и ако не иска да загуби малкото си влияние тук, трябва да е много внимателен.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    E сега вече само в Динко от Ямбол ни е надеждата.
  • 9 Ранко

    2 0 Отговор
    Тоя гаджал Ердоган, много взе да се явява нещо като султан на Балканите.Търси под вола теле....Настройва турците срещу Българите..Това няма да му се отдаде...Нито новата им партия ДОСТ ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ...Най много някоя СС-300 да получи качена на някои полумесец,или със червени шалвари закичена...Гаджал,грозен,гледай си държавата че се разпада...Кюрдите скоро ще направят държава,и вашата ще изчезне.....А нас Русия никога няма да ни изостави.....Ние сме все пак славяни..Браво на Борисом че е отказал да участва с обща флотилия със Турция и мамалигарите Румънци срещу Русия....
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Турци взеха милиардите сега се отмятат . Ами да ги пускат м...лите на сам , само трябва да ни мобилизират и снаражат , ние знаем какво да правим .
    А България трябва да спазва задължителен военен неутралитет .
    Националните предатели от последните 25 години , унищожиха армията ни и ни направиха 100% беззащитни .

    Коментиран от #15

  • 11 гост

    1 0 Отговор
    На какъв се прави този ФЕС.Иска да ни набута във война със братска РУСИЯ.БРАВО на г-н Борисов този път поздравления.Трябва да си устояваме интересите на държавата.А не някакъвси Турчин да ни диктува нещата.Те Турците видяха дабелата страна на тоягата със сваления Руски самолет и искат да въвлекат и други балъци в техния конфликт.

    Коментиран от #14

  • 12 Киро

    0 0 Отговор
    Този път Борисов - добре!
    Балансирано и умерено решение!
    Не ни трябва да се конфронтираме с никого или пък да влизаме в съюз с турция!
  • 13 Грую

    0 0 Отговор
    На никакъв не се прави не виждаш ли, че ние от напъни да изпълним изисквания де за НАТО, де за Европейския съюз, де за Шенген, де за чакалнята на еврозоната останахме със скъсани гащи на задника. Те такива са европейските изисквания, а пък турците явно се усетиха , по-тарикати са от нас и не щат.
  • 14 klp

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    като е братска Русия защо България влезе в НАТО да беше останал с братса Русия

    Коментиран от #16

  • 15 секира

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Да раздадат отъжие, и да дават награда за глава. Ще видиш че няма да има голям наплив да се пресича границата ни.
  • 16 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "klp":

    Добър въпрос, ставаше и за референдум.
    Обаче почнаха да правят рефередндуми, след като вече няма за какво да ни питат. Не са прости тия дето ни дърпат конците.
    -затвориха ни АЕЦ без референдум;
    -натикаха ни в ЕС;
    -натикаха ни в НАТО;
    -направиха ни агресори в Ирак.
    И вече като няма за какво реално да ни питат- юруш на референдумите- по пет на година, че да наваксаме.
  • 17 Като кост

    6 0 Отговор
    Сега Европа ще разбере термините "комшия" и "изозадзе".
  • 18 гост

    1 1 Отговор
    Що ми се струва, че скоро ще има визита на високо ниво от САЩ...ще надърпат ушите на непослушните, ще ги напляскат малко по дупетата и скоро след това ще сме първи агитатори за Черноморски флот с Турция...
    Дано греша
  • 19 СТЕФАН

    1 0 Отговор
    Да я спират.
    Няма проблем ВОЕННИТЕ на границата и да не се пуска никой.
  • 20 onq s konq

    2 3 Отговор
    Какво сте гракнали тука срещу бежанците бе?Ами плащат си хората- веднъж на граничарите,после на трафиканта,консумират бълг стоки докато преминават,отделно дето БГ получава субсидии от Европа за тях...И всичко това са пари,които влизат в д джобовете на НАРОДА!Защото и и пенсионера,и портиера,и банкера ,и премиера СА НАРОД.Ама докато робувате на лафчето че "Всяко нещо в което не участвам е далавера" в комбинация със "Я съм добре,кога Нане е зле" ,ще стоите с малко пари и завистта ше ви яде отвътре като ябълков червей:)

    Коментиран от #22

  • 21 Илк0

    3 0 Отговор
    Дреме ни на грездея - ще си ги хващаме и ще си ги изритваме обратно по зелената граница, а не по официалните канали.
  • 22 Монго

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Зеро Кавало, не сме длъжни да четем профанските ти словоизлияния. Прибери се в дупката си, смехурко.

    Коментиран от #24

  • 23 666

    0 0 Отговор
    Абе преди няколко години не обезвреждахме ли противопехотни мини от Гърция? Ако се обърне някой камион с тях по деретата...ще е нещастен случай.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 кроко

    1 0 Отговор
    Сега ако има нормални хора в Брюксел, ще затворят пътя от Турция за Европа не само на бежанците, ами и на всякакви турски стоки и макс. до две седмици ердоган ще запее нова песен!
  • 26 КЕЙР

    0 0 Отговор
    То България с какво да се включи в обща натовска флотилия? Те и малкото руски кораби, които имаше, ръждясаха, че за улов на риба не стават. ;)
  • 27 999

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Винаги съм бил против да се създават институции наречени лагери като например Белене и Куциан, но ти ме караш да се съглася ,че всяко правило има изключение.

    Коментиран от #28

  • 28 Някой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "999":

    Коня в един лагер с бежанците да види как плащат и какво ще му влезе в ......джоба.
  • 29 Михаил Великов

    0 0 Отговор
    Този път.....трезво взето решение.
Новини по държави: