25 Юни, 2016 10:13 1 364 0

Ердоган се срещна с лидера на Хамас

  • реджеп ердоган-
  • срещна-
  • хамас

Двамата са обсъждали Ивицата Газа

Турският президент Реджеп Ердоган проведе среща с лидера на ислямската групировка Хамас – Халед Машаал, съобщи „Дойче Веле“.

Срещата се проведе в Истанбул. Според официални данни темата на разговорите се е въртяла около хуманитарните доставки за Ивицата Газа. Срещата обаче засили спекулациите, че Ердоган се опитва да обуздае дейността на групата. Това става в момент, в който Турция се опитва да възстанови дипломатическите си отношения с Израел.

Турция има тесни връзки с групировката Хамас, която контролира блокираните части от Ивицата Газа. Групата се счита за терористична организация от Израел и САЩ.

За да възстанови връзките си с Израел, Турция трябва да ограничи действията на Хамас. В същото време Тел Авив се съгласи да се извини за атаката над турски кораб през 2010 г. В същото време израелските власти трябва да изпълнят и третото условия, което касае вдигането на блокадата над Ивицата Газа.

Новият турски премиер Бинали Йълдъръм вече заяви, че ще води политика, целяща „избягване на продължително напрежение със съседите на страната. Той заяви и че остават още две срещи на високо ниво, за да бъде обявено нормализирането на отношенията с Тел Авив. Според „Хюриет“ нормализирането на отношенията между Израел и Турция трябва да бъде обявено през следващите седмици.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: