10 Юли, 2016 23:07 3 191 0

Южен Судан се готви за война

  • южен судан-
  • война-
  • оон-
  • насилие-
  • риек мачар-
  • салва кир-
  • гражданска война

Говорител на бившия бунтовнически лидер Риек Мачар обяви, че войниците му настъпват към столицата

Южен Судан се готви за война - 1
Снимки Архив АП/БТА

Южен Судан отново е във война", заяви говорител на вицепрезидента Риек Мачар пред Би Би Си, след като през последните дни сблъсъци между двете съперничещи си военни фракции отнеха живота на стотици хора в страната.

Силите, лоялни на Мачар, заявяват, че правителствени войски са атакували позициите им в столицата Джуба.

Но министърът на информацията Михаел Макуей Лует обяви, че докладите на война са били "лъжа".

Военният говорител на Мачар, заяви пред британската медия, че президентът Салва Кир "не е сериозен" по отношение на мирното споразумение.Южен Судан се готви за война

Той заяви, че стотици войници, лоялни на Мачар, са загинали в неделя, и сега техни другари напредват към столицата Джуба от различни посоки.

Въпреки това "ситуацията е нормална и е под пълен контрол", добави той.

Заявлението за война следва дни на сблъсъци между поддръжници на президента Кир и бившия му вицепрезидент Мачар, в които загинаха повече от 270 души.

Мисията на ООН заяви, че стотици южносуданци са потърсили убежище в нейните структури. Представители на мисията заявиха, че е имало доклади, съобщаващи за войски, които блокират пътя на цивилни граждани, търсещи убежище. Миротворците също така съобщиха, че техните структури в Джуба са понесли значителни поражения.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди случващото се, наричайки го "безсмислено насилие". "Това безсмислено насилие е неприемливо и има потенциал да срине постигнатия до този момент напредък в мирния процес", заяви той и призова двамата лидери да възпрат своите войски.

Насилието повдигна опасения, че крехката стабилност в страната, която бе постигната с много усилия и подписването на мирно споразумение през 2015 г., е на път да рухне.

Ситуацията в Южен Судан идва като ехото на дните преди началото на гражданската война, която избухна през декември 2013 г. Тогава, както и сега, войници на Кир и Мачар се стреляха по улиците на Джуба. Сами няколко дни по-късно тези престрелки ескалираха до кървава баня, която заля цялата страна. В двугодишния конфликт загинаха повече от 10 000 души, а над 2 милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание по-късно в неделя, за да обсъди извънредната ситуация в Южен Судан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА