11 Юли, 2016 21:25 1 130 1

Примирие в Южен Судан

  • южен судан-
  • война-
  • примирие

Лидерите на враждуващите фракции разпоредиха прекратяване на огъня

Президентът и вицепрезидентът на Южен Судан разпоредиха прекратяване на огъня в страната след дни на ожесточени боеве в столицата Джуба, съобщи Би Би Си.

От четвъртък в страната са загинали поне 200 души. Това стана след боеве между фракциите, поддържащи президента Салва Киир и вицепрезидента Риек Мачар. Насилието започна с престрелка и прерасна в сблъсък на артилерия.

Съветът за сигурност на ООН вече призова за примирие между двете страни. Изразени са опасения за живота на милиони хора в страната.

Заповедта за прекратяването на огъня от президента Киир дойде във вечерните часове на днешния ден. Малко по-късно говорител на бившия бунтовнически лидер Мачар също обяви прекратяване на огъня.

През днешния ден имаше информации за сблъсъци между артилерия в Джуба и боеве край местното летище.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    0 0 Отговор
    К'ви пък са тия и за какво се борят? Изобщо има ли някъде по света някоя нормална негерска държава? Или такава на рязаните карабини? Като че ли не се сещам. Колко хубаво щеше да е, ако Земята беше населена само от европейци и азиатци...