13 Юли, 2016 08:50 4 065 26

Полски министър обвини Русия за Волинското клане

  • антони мачеревич-
  • полша-
  • русия-
  • волинско клане-
  • обвинение-
  • украйна-
  • втора световна война-
  • геноцид

Мачеревич заяви, че тези събития са геноцид

Полски министър обвини Русия за Волинското клане - 1
Снимка: БТА/ AP

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич обвини Русия за Волинското клане, съобщи полският сайт „Kresy“.

Според него избиването на поляци от 1943 до 1945 година по време на Втората световна война трябва да бъде определено като геноцид.

Мачеревич заяви, че смъртта на хиляди поляци във Волиния е била провокирана от СССР и призова украинските власти да „кажат истината за това, което се е случило“.

В предишно свое изказване полският министър заяви, че Русия е основната заплаха за мира и добави, че руските войски убиват хора в Украйна.

Според версията на Варшава кулминацията на кампанията на украинските националисти е на 11 юли 1943 година, когато бойци на Украинската въстаническа армия нападат повече от 100 полски села и избиват около 100 000 души.

След края на Втората световна война Волиния попада в границите на СССР и тези събития не получават публичност. Само в Полската народна република са публикувани няколко литературни творби, посветени на тази тема.

През 2003 г. президентите на Украйна и Полша приемат „Съвместно изявление“ за помирение в чест на 60-ата годишнина от трагичните събития във Волинско. И двамата президенти изразяват дълбоко съжаление за последните трагични моменти в съжителството на украинския и полския народи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 UJKGK

    0 3 Отговор
    tova sa UKRAINCI NE RUSNACI

    Коментиран от #2

  • 2 Кольо

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "UJKGK":

    Няма значение украинци ли са ако ще и естонци да са - Русия е виновна.
  • 3 РЕАЛНО

    1 4 Отговор
    Волинското клане е организирано и извършено от организацията ОУП под ръководството на Степан Бандера и Шукевич.Даже на Нюрберският процес,абвер-полковник Е.Щолц разказва че дори СС са били потресениот жестокоста на украинските бандеровци при избиването на поляците.Има много документи на Третият Райх,в които има доказателства че Бандера даже е бил на служба в СС.

    Коментиран от #15

  • 4 незнайко

    2 4 Отговор
    Сега всичко що е избито от хитлеристите ще бъде преписано на руснаците. Всякаш те са започнали войната. Това е пародията след 73 години. Така се промиват мозъци.
  • 5 Кольо

    0 4 Отговор
    Полски п....с !!!!!
  • 6 georgi

    1 1 Отговор
    Хитлер е освободител за поляци и украинци!!!
  • 7 georgi

    1 3 Отговор
    Има ли нещо за което да не е виновна Русия за поляци и украинци!!!
  • 8 Глупчо

    2 0 Отговор
    Така расъждавайки ...излиза че и в Авганистан са били украинците ха ?Финландия също е нападната от украинци ? И в помощ на братския сирийски народ бомбардират украински самолети . Той Башарчо си е демократ ,кво са за него 200. 300 хиляди избити и над 10 милиона прокудени . Демокрация източна ... Избирам западната ,по глупав съм.
  • 9 ББЮ

    2 2 Отговор
    Говорил съм с поляци -обикновенни хора след събитията в Киев.Поляците казваха,че урките са най-долното племе и се надяват руснаците да ги сритат по кратунделите.А за събитията Валинската резня казват,че дядовците са им разказвали истината-и те я знаят.Въпреки че сегашните власти много изопачават истрията.

    Коментиран от #17

  • 10 Carfen

    0 3 Отговор
    Да видим дали ще стане, както каза преди време един геополитически анализатор - че САЩ в следващите години ще набухат Полша със стероиди, за да бъде главния анти-руски стожер, защото германците и французите излязоха малко мекушави.

    Коментиран от #11

  • 11 яшката

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Carfen":

    То вече става.След като Великобритания излезе от Е.С. на Полша и е отредена главната роля на анти-руски рупор.Полша става "троянският кон" на САЩ в Европа и при това много верен и послушен.Не случайно в цяла западна Европа казват,че поляците са хем прос-ит-утки...хем безплатни к--ви.....
  • 12 стратокастър

    4 2 Отговор
    Доколкото схващам от коментарите по долу, украйнците /които са част от СССР по това време 43-45 година / са избили 100 тина хиляди поляци без знанието на другаря Сталин?

    БЕЗВКУСНА ШЕГА ЛИ Е ТОВА ИЛИ ДОЛНОПРОБНА ПРОПАГАНДА ???

    Коментиран от #13, #14, #19

  • 13 дамммм

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "стратокастър":

    Май нищо не си схванал-Бандеровците са били на страната на Хитлер.Със своята армия,наречена СС Галечина е избивала всички-поляци,украинци,беларуси,руснаци,унгарци,татари и т.н...Даже Степан Бандера е бил с чин от фашиската армия.Сега схвана ли??-по простичко няма как да ти го обясня.

    Коментиран от #20

  • 14 кроко

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "стратокастър":

    мозъчнокатрираний, отговорът се съдържа в глупавият ти въпрос - СССР, не Русия!
  • 15 СЕСЕСЕРКО

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛНО":

    комунягите най-много от всичко обичат да приписват собствените им престъпления на жертвите си.

    Коментиран от #16

  • 16 Goro Lafchi

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "СЕСЕСЕРКО":

    Прав си, и Б.Б. беше член на БКП, него в какво ще го обвиниш? А стиска ли ти?

    Коментиран от #18

  • 17 СЕСЕСЕРКО

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "ББЮ":

    Поляците мразят руснаците и в червата пък да ти кажа аз.Поляците са твърдо за Украйна.За Русия сте само една шепа рубладжии.
  • 18 СЕСЕСЕРКО

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Goro Lafchi":

    Ако възобново АЕЦ Белене ще го обвиня в национално предателство
  • 19 СЕСЕСЕРКО

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "стратокастър":

    И от двете по много
  • 20 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "дамммм":

    тва е поредния виц!степан бандера изкарва воината в немски концлагер ,брат му загива там!

    Коментиран от #23

  • 21 Дер Шмекер Цвайтер

    1 0 Отговор
    Нещата са малко по-сложни от очакваното! Става дума конкретно за това, че поляци и украинци имат много дълги взаимоотношения през вековете. Голяма част от украинците са полонизирани и реално са "пета колона" на поляците в Украйна и СССР. Една част от Украйна остава в Полша след Обединението на Украйна през 1921 - 1923, когато всъщност Никита Хрушчов се изявява като обикновен бандит и терорист, но целта е постигната - Украйна е обединена под болшевишко ръководство. Ще кажете - какво правят полските села в Украйна?! Споменатите територии са един път в едни ръце, втори път в други ръце. Преди унищожението на полските села има унищожение на украински села поради несъгласието на редица украинци с полонизацията.

    А специално по тези места е имало толкова много въоръжени организации, че в един момент не е било ясно кой с кого воюва...

    Коментиран от #24

  • 22 Сибирь

    1 1 Отговор
    западноукраинците избиват с особенна жетокост над 350 000 поляци САМО в областта Волын , а не по-малко жестоки са кланетата в Львов !!! И когато това става . тия райони са били ДЪЛБОК НЕМСКИ ТИЛ !!! Схващаш ли!!!? След това полската "Армия Крайова" избива още толкова укри за отмъщение. А са били едно до друго полски и украински села.

    Коментиран от #25

  • 23 Сибирь

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    къде загива брат му?! бандера е от 1941 г. в немски концлагер ,как така е издържал 4 години? Да не би защото не е бил концлагерист там?

    Коментиран от #26

  • 24 Сибирь

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дер Шмекер Цвайтер":

    Прочети Гогол "Тарас Булба" много добре са описанивзаимйоотношенията там. А "украинска нация" започва да се създаваот през 17-ти век, през "Смутното време" , това са руснаци отрекли се от православието ,восдят се "униати" ,но са си живи католици ,ненавиждащи православните и в червата! Част от земите с униати попадат под Австро-унгарско владичество до 1939 г. Тия двете области - Иванофранковската и Львовската говорят на украински , другите говорят или чист руски ,или "сурджик" някакви местни диалекти. Тия дето са били под полско остават слуги на поляцитее и трета ръка хора,когато Русия наритва пшеките. А "Окрайна" са водили земите покрай Киев . Къма тази област през 1923 г. комунистите добавят ѝарковска,Одеска и т.н.т. области (сегашнатая Източна Украйна) и провеждат украинизация а населението. А под окупираните от Полша области ,пшеките правят Полонизация , избиват всички православни и т.н.т. Това е не само в Украйна ,но и в Западен Белорус
  • 25 Дер Цвайтер Шмекер

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сибирь ":

    Не разбрах кой е малоумен идиот и защо! Украинска нация се създава като наследство на т.нар. "малоруси", които никога не са отстъпвали от православието, а по политически причини са лавирали между различните държавни формации с цел да извлекат дивиденти за себе си. Показателно е, че Великият (за тях) атаман Богдан Хмельницкий (руското произношение) е търсил признаване и приемане като част от полското дворянство най-напред, а чак тогава от руското. Дотогава са част от полско-литовската държава, но им се отказва този статут на дворянство. Католицизмът е следствие и политическо условие от заобикалящата среда, а не причина за омраза.

    "Смутното време" е период на феодални размирици и време, в което полските крале успяват, макар и за кратко, да сложат ръка върху руския престол. Нацията е разединена, но да се каже, че малорусите се формират през този период е нелепо.

    Ивано-франковската и Лвовската област не говорят на украински, макар да са в Западна Украйна. Познавам доста хора оттам, така че имам информация от първо лице. Освен това, твърде много образовани хора, които се определят като украинци, всъщност говорят на ... руски. Никой няма да те пребие, защото говориш руски, а живееш в Западна Украйна, много хора са така! И в украинската Рада се говори на руски масово, Порошенко плещи на руски и на никого не му пречи.

    А кой кого избива е съвсем различен въпрос! Има една книга, руска, относно избиването на около 150-хил. руска армия през полско-руската война 1919-1920 г. Поляците, като част от Запада, получават признание за избитите в (на полски Качъйн) над 22 хил. полски бойци и офицери. Официална Варшава обаче мълчи за избитите руски войници и офицери, измрели или веднага на бойното поле, или изтребени в полските концентрационни лагери. Когато частта от Западна Украйна е дадена на Полша след разпада на Австро-Унгария, то поляците веднага налагат тотална полонизация, затварят украинските училища и се стремят да превърнат украинците в поляци. Уж демократичната Полша отказва да даде право на самоопределение на украинците, които във Волиня са над 77% от населението. Украински се учи само в малък брой училища. По официални данни от 1930 г. са разрушени към 500 къщи и убити 50 украинци. Неофициалните твърдят за поне 5000 жертви на съпротивата.

    Т.е. не става дума за прекрасни отношения между двете нации, а за територии, които преминават непрекъснато през нечии ръце и мнозина от жителите сменят по няколко паспорта.

    Съгласен съм за Степан Бандера, http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=803&aid=18140

    http://radoslavmihaylov.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=652899&df=46&dflid=3&GDirId=dccdc4c1105695ca3dcd665be71958f7

    http://www.dw.com/bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0/a-17705372

    http://mejdu-redovete.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%88%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC/


    но моето съгласие се изчерпва с това, че явно украинците не са били добре приети в Полша и са се стремели към независима своя държава. Освен това, враждата е вековна, а жертвите от руска или украинска страна са безбройни. Добре е да се отбележи и това, че събитията се развиват по време на война, когато загиват милиони, не че оправдавам нещо от това, но и поляците не са били цвете. Това, че и днес поляците гледат на Западна Украйна като на Източна Полша ти е ясно.

    Изобщо, картинката е като с "нашата" Македония или Българската Морава и Нишки регион в Сърбия. Всяка една от силите дърпа към себе си, докато една спечели. После започва подмяна на паспорти, провежда колонизация, затваря чуждите училища и за няколко поколения националността се променя. Основната маса българи в Зап. Покрайнини отдавна са реализирани сърби, изселили се по Белград или другаде. Тези, които не се стремят да са част от сръбската нация, остават изолирани, без работа, без препитание и т.н.
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сибирь":

    я сибиряка се появи с инфо :),не 350 хил поляци ,а 350 милиона е избил бандера в поша:)!тва като лафчетата за уаза дето бил супер кола ,а?продължаваш с шегите и не спираш еи,палавник!иначе е много лесно да понаучиш за бандера от руското вики ,надявам се че поне ти знаеш руски :)!ето брат му на бандера убит в немски концлагер и баща му убит от руснаците,а оказа се че двама от братята му са убити в освиенцим,а третия му брат го убиват руснаците.та да обобщим за бандера баща и единия брат убити от руснаците другите двама братя от германците .дано се сещаш за такова руско семеиство толкова предано на делото си и да не са комуняги!та тва е степан и семеиство украински патриоти загинали за страната си и съвсем нормално е днес украинците да ги почитат.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0,_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0,_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания