Last news in Fakti

13 Юли, 2016 17:00 2 243 0

Тайван не приема решението за Южнокитайско море

  • тайван-
  • съд-
  • хага-
  • море-
  • спор
Тайван не приема решението за Южнокитайско море - 1
Снимка: АП/БТА

Тайван обяви, че не приема решението на съда в Хага за Южнокитайско море, посочвайки че аргументацията за о. Иту Аба. Той единствен е под юрисдикцията на Тайпе в спорните острови Спартли.

Съдът в Хага обяви, че няма доказателства, че в исторически план Пекин е упражнявал изключителен контрол над морето и неговите ресурси.

Пекин заяви, че решението е "необосновано". Страната има претенции за контрол над почти цялата акватория на Южнокитайско море, включително върху рифове и острови, за които претендират и други страни.

Според магистратите в Хага Китай е нарушил суверенните права на Филипините.

Експерти посочват, че решението на съда в Хага е прецедент, защото взема отношение за спор в Южнокитайско море - важен маршрут в световната търговия.

Островите Спратли представляват архипелаг от рифове, островчета, атоли, острови и рифове в Южнокитайско море край бреговете на Филипините и Малайзия. Въпреки че се простират на площ от повече от 425 000 квадратни километра в морето, те на практика представляват по-малко от 4 кв. км. земя. Архипелагът осигурява богати риболовни зони, а морското дъно може да има залежи от нефт и газ. Това ги прави обект на продължаващ териториален спор между Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА