Last news in Fakti

22 Юли, 2016 22:29, обновена 22 Юли, 2016 22:32 5 203 0

Терорът в Мюнхен по време на олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г.

  • мюнхен-
  • олимпиада-
  • терор
Терорът в Мюнхен по време на олимпийски игри в Мюнхен през 1972 г. - 1

Мюнхен вече е преживял жесток терористичен удар. На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация „Черният септември“ с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел.

Убити са израелският състезател по вдигане на тежести Йозеф Романо и треньора му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис.

Германската полиция открива огън по хеликоптера, завързва се престрелка. Намерени са труповете на деветте заложници и на четиримата похитители, а трима са арестувани, но впоследствие са освободени след като са разменени срещу отвлечен самолет на Луфтханза. При престрелката загива един полицай. Загиват и петима заложници, с което броят на жертвите става седемнадесет. На 6 септември, сряда, на олимпийския стадион се провежда траурна церемония, на която не присъстват арабски спортисти.

По-късно Израел организира група от офицери от те служби, за намиране и елиминиране на останалите живи похитители. Те са ликвидирани, с изключение на Джамал ал Гашей.

Главният организатор на похищението Абу Дауд доживява до 73 години и умира от бъбречна недостатъчност през 2010 година в Дамаск.

На голямо публично изявление тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж изрича прочутото изречение: „Игрите трябва да продължат“.

През 2012 г., след разсекретяването на архиви, се разбира, че атентатът е бил извършен дилетантски. Преди Игрите е имало предупреждение за атентат от германското посолство в Бейрут.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: