25 Юли, 2016 13:35 986 1

Разследват 16-годишен приятел на стрелеца от Мюнхен

  • мюнхен-
  • стрелец-
  • приятел-
  • атака-
  • германия

Полицията смята, че младежът е помогнал на Сонболи с публикации във Фейсбук

Разследват 16-годишен приятел на стрелеца от Мюнхен - 1
Снимка АП/БТА

16-годишен приятел на стрелеца, който уби девет души в германския град Мюнхен в петък, е бил арестуван от полицията, съобщи Скай нюз.

Следователите твърдят, че афганистанският тийнейджър е знаел за намеренията на Давид Али Сонболи и не е съобщил на полицията за предстоящата атака.

От полицията в Мюнхен добавят, че младежът може би е изиграл и роля в атаката чрез публикация в социалната мрежа Фейсбук, с която приканвал хората да проведат среща в центъра на града.

Германските медии съобщават, че арестуваното момче само е отишло в полицията веднага след стрелбата.

В неделя вечер около 1500 души се събраха пред търговския център "Олимпия", където се разигра кървавата драма, за да запалят свещи и да положат цветя в памет на жертвите, повечето от които тийнейджъри.

По-рано детективи потвърдиха, че Сонболи е купил пистолета, използван за нападението от Тъмна мрежа (част от WWW съдържанието, което съществува върху т. нар. надградени мрежи в Интернет пространството, но изискват специфичен софтуер, системна конфигурация или разрешение за достъп - бел. ред.). Нападателят е планирал нападението повече от година.

Тридесет и пет души бяха ранени, 10 от които тежко, а трима в критично състояние. Нито един от ранените или убитите не е бил съученик на 18-годишен стрелец.

Полицията описа Сонболи като умопомрачен германец от ирански произход. Той е бил вманиачен по масовите убийства, но не и вдъхновен от ислямския екстремизъм.

Полицията разследва информацията, че младежът може би е бил последовател на норвежкия масов убиец Андерш Брайвик, който уби 77 души точно пет години преди стрелбата в Мюнхен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антимюсли

    0 0 Отговор
    "Той е бил вманиачен по масовите убийства, но не и вдъхновен от ислямския екстремизъм."
    Естествено,че така ще кажат "германците"с промити мозъци в тъй наречените Евроатлантически ценности.Резняк масово устреля и убива и няма нищо общо с джихад.....
    Какво друго ще измислите прости германци.
    Направо махайте орела от знамето и слагайте полумесеца и тъпите им завъртулки там.....
    Да ву е честито мюсулманското робство.
Новини по държави: