Last news in Fakti

12 Август, 2016 18:26 2 610 4

Куба е притихнала преди 90-ия рожден ден на Фидел Кастро

  • фидел кастро-
  • куба-
  • рожден ден-
  • 90 години

Тази година бащата на Кубинската революция ще празнува в тишина

Куба е притихнала преди 90-ия рожден ден на Фидел Кастро - 1
Снимки АП/БТА

Преди 10 години, когато Фидел Кастро посрещна 80-ия си рожден ден от своето болнично легло, бе хванал в ръка вестник, за да покаже, че е жив две седмици, след като се оттегли от поста на президент. От тогава до днес лидерът на кубинската революция наблюдаваше от дома си как брат му Раул, даваше на кубинците нови икономически свободи и показваше гостоприемство към Съединените щати, след половин век на враждебност пише американският вестник Washington post.

Но тази събота, 13 август, мъжът, който национализира кубинската икономика и контролираше почти всеки аспект от живота на острова, ще отпразнува своя 90-ти рожден ден в една много по-различна страна от онази, която някога управляваше.

Стотици хиляди кубинци управляват частни фирми, купуват и продават собствените си коли и домове и сърфират в интернет чрез внесените от чужбина мобилни телефони.

Някогашният най-силен съюзник на Кастро - Венецуела, сега се намира в изключителна икономическа криза, орязвайки петролните субсидии, от които Куба толкова много зависеше. Десетки хиляди кубинци емигрират в Съединените щати.

Ярките икономически надежди на острова сега лежат върху туризма, който се очаква да се увеличи драстично, след като търговските полети до и от Съединените щати, бъдат възстановени на 31 август, като част от сделката по нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана.

Куба е изправена пред несигурни времена, без постоянен консенсус около наследството на Кастро.

Куба е притихнала преди 90-ия рожден ден на Фидел Кастро

Правителството и неговите поддръжници възхваляват неговия национализъм и успехът му за изграждане на мрежа за социална сигурност, която предоставя безплатни жилища, образование и здравеопазване за всеки кубинец. По-малко се говори за десетилетията на икономически разпоредби, които заедно с търговското ембарго на САЩ, са оставили кубинската инфраструктура и икономика без пари и все още зависими от чуждестранна помощ.

Кубинското правителство тази година подхожда сдържано към рождения ден на Кастро. Само ден преди юбилея на бившия кубински лидер все още няма и следа от подготовката на грандиозни митинги или планирани паради, няма и публични съобщения за посещения на високопоставени чуждестранни лица. Правителството организира скромни музикални изпълнения и изложби в чест на Фидел. Най-голямото обявено събитие за събота е изпълнение на детски хорове от цялата страна.

Правителството дори не съобщи дали тази година ще публикува снимки или видео на Кастро, който за последно се появи сред обществеността през април, когато изнесе реч при закриването на конгреса на Кубинската комунистическа партия, в която призова страната да се придържа към своите социалистически идеали въпреки нормализиране то на отношенията със САЩ. Гласът му трепереше, но той се появи енергичен и здрав, за човек на 89 години, чието дълго отсъствие от очите на обществеността, често провокират спекулации за здравето му.

"Скоро ще бъда на 90 г., нещо, което никога не съм смятал, че ще ми се случи", каза Кастро, който побеля след множеството схватки, в които е участвал по време на Кубинската революция и десетки опити за убийство, поръчани от САЩ. "Скоро ще бъда като всички останали. Време на всеки един от нас ще дойде, но идеите на кубинските комунисти ще издържат. "

Това е идея, която с право получава одобрението на много кубинци, които са дълбоко разочаровани от ниските заплати, недоимъка и парализиращата неефективност, които остават запазена марка на централната планова икономика на Куба.

Много кубинци днес открито описват себе си като капиталисти и казват, че времето е доказало, че икономическите идеи на Кастро не работят. Но други хвалят ниската престъпност в страната, здравните и образователни облаги, инвестициите в културни и спортни дейности, достъпни за всички, както и това, че семейството и приятелите стоят на първо място пред работните задължения.

Куба е притихнала преди 90-ия рожден ден на Фидел Кастро


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Джими

    0 1 Отговор
    Е НЕМА КАК ДА Е ЖИВ! Вероятно са го лакирали да издържи още няколко години!
  • 3 Балтимор

    0 1 Отговор
    Уууууу комунетааааа уууууу
  • 4 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Фидел е велик и смел. Всеки да има късмета да доживее годините на Фидел.