Last news in Fakti

19 Август, 2016 18:43 1 186 0

В Гърция започна изслушването на турските военни

  • гърция-
  • турция-
  • военни-
  • изслушване-
  • убежище-
  • преврат

Решението може да се проточи до три месеца

В Гърция започна изслушването на турските военни - 1
Снимка: БТА/ AP

В Гърция бе дадено начало на изслушването на турските военни, които поискаха политическо убежище в страната след опита за военен преврат, съобщи „Хюриет“.

Процедурата в Комисията по даване на бежански статут по изслушването на военните ще продължи няколко дни, а решението може да има след два-три месеца, посочва изданието.

Осем турски пилоти избягаха в Гърция след потушения опит за военен преврат в Турция, след който властите обявиха тримесечно извънредно положение. Военните кацнаха на гръцка територия с хеликоптер.

Министерството на правосъдието в Атина вече получи официално искането от Анкара за екстрадиция на военните на базата на прокурорско обвинение. Реакцията на министерството обаче се очаква след решението на комисията.

Метежниците и техните адвокати заявиха, че в Турция не могат да се надяват на честен процес срещу тях и има риск за живота им, ако се върнат там.

Турският посланик в Гърция Керим Урас заяви, че отказа от страна на Атина „няма да помогне“ за двустранните отношения между двете страни.

„Видяхме безразборни арести на военен персонал в Турция, страх ни е“, заяви един от метежниците. Друг пък сподели, че военните са планирали да отидат в България, Румъния или Гърция, но в крайна сметка са избрали Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: