3 Септември, 2016 04:30 1 505 0

Индия чeства канонизацията на Майка Тереза

  • индия-
  • чества-
  • канонизацията-
  • майка тереза
Индия чeства канонизацията на Майка Тереза - 1

Многобройни вярващи в Индия очакват с вълнение литургията, с която на 4 септември папа Франциск ще провъзгласи за светица Майка Тереза. Канонизацията на светицата на бедните, Нобелов лауреат за мир през 1979, ще бъде кулминацията на Годината на милосърдието, обявена от папа Франциск, съобщи радио Ватикана.

Благодарствена литургия за основателката на Мисионерките на милосърдието

Мисионерките на милосърдието в Калкута ще отбележат събитието с литургия за тяхната основателка, след като проследят тържествената церемония на площад Свети Петър по телевизията. Радост и благодарност са чувствата, с които  ще бъде посрещната канонизацията по всички места, в които присъстват Мисионерките на милосърдието: от скромния дом Сан Грегорио в Рим, където Майка Тереза е отсядала при пребиваването си до Виетнам, който светицата е посещавала пет пъти в живота си.

Улица в столицата на щата Ориса на името на Майка Тереза

Точно на 4 септември, деня на канонизацията на Майка Тереза, в Бубанесвар, столицата на индийския щат Ориса, ще бъде открита улица носеща нейното име. Улицата преминава от Сатянагар до Кутак-Пури Роуд, като се извива точно пред архиепископията. Церемонията по откриването ще се проведе след литургията по канонизацията във Ватикана, а многобройни представители на местните политически и административни власти потвърдиха присъствието си. За епископа на Ориса монс. Барва, «инициативата на правителството  е важно признание, тъй како преди осем години щата Ориса бе сцена на насилия срещу християните от страна на индуистки екстремисти».

Индийските епископи: Майка Тереза е «наша» светица

«Канонизацията на Майка Тереза е важно събитие за Индия и ние сме благодарни за подкрепата на правителството за нейната канонизация»: заяви председателят на индийските епископи монс. Теодор Маскаренас. «4 септември е важен ден за целия свят, особено за индийците, тъй като Майка Тереза дойде тук от Албания, за да сее ценностите на Евангелието, достигайки до милиони хора в перифериите и преминавайки границите на каста, вероизповедание и религия».

«Майка Тереза разпространяваше Евангелието с индийските ценности, посвещавайки се на най-бедните сред бедните –допълва монс.Маскаренас.  В Индия станахме по-богати благодарение на нейната бедност и скромност, ние сме благословени чрез нейното състрадание. Министър - председателят на Индия Наренда Моди каза онова, което много индийци чувстват в сърцето си: Майка Тереза е «наша» светица».

Архиепископът на Делхи, монс. Анил Коуто, припомня, че «само Бог дава светостта, докато Папата улеснява желанието на Църквата и на Божия народ». «Майка Тереза бе обявена за блажена през 2003, а днес ликуваме за нейната канонизация, която ще остави дълбок белег в нашата страна и Църква, в Годината на милосърдието».

Каритас Индия се грижи за 6 милиона по примера на Майка Тереза

"Майка Тереза продължава да вдъхновява Каритас Индия в стремежа да достигне най-нуждаещите се, с любов и състрадание», заяви отец Пол Мунжели, заместник-изпълнителен директор на Каритас Индия. Благотворителната организация доставя храна, облекло, подслон и утеха за 6 милиона души, намиращи се в трудни условия на живот: бездомни, болни и мигранти. «По нейния пример избрахме мотото: «Никой не трябва да бъде изоставен», за да достигнем изключените от обществото в най-различни точки на страната"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА