Last news in Fakti

7 Септември, 2016 00:25 2 660 0

Мислите на един филипински президент

  • филипински президент-
  • мисли-
  • цитати-
  • родриго дутерте-
  • филипините-
  • обида

Родриго Дутерте се оказа неизчерпаем източник на провокации

Мислите на един филипински президент - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Филипините Родриго Дутерте, известен с безмилостната си, а според някои и жестока, политика срещи наркотрафикантите в страната, наскоро събра погледите на международната общност и с пиперливия си език, след като в понеделник нарече американският президент "син на курва". Поредното неуместно и грубо негово изказване ясно затвърди международното мнение, че той няма скрупули да каже това, което му идва на ум.

Последното изказване на Дутерте се появи в заглавията на медиите по цял свят.

Думите му към Барак Обама: "Трябва да се отнасяме с уважение. Не просто да хвърляме въпроси и твърдения. Сине на курва, ще те прокълна по време на този форума", се появиха по страниците на вестниците, на интернет сайтовете, в радиоефира и дори в новините на някои телевизии.

Тази закана към Обама обаче има и предистория. В продължение на седмици филипинският държавен глава търпя критиките на САЩ по повод незачитането на човешките права в страната му и спорните акции срещу наркотрафиканти, някои от които избивани от служителите на реда, без съд и присъда. Дутерте избухна, след като американският президент обеща да повдигне темата и по време на срещата на върха на Асоциация на страните от Югоизточна Азия в Лаос.

Макар Обама да не е от лидерите, които лесно се ядосват, този път прие обидата лично и анулира насрочената среща с Дутерте. Това накара Дутерте да изрази съжалението за думите се неведнъж в рамките на днешния ден.

Филипинският лидер често е оприличаван от медиите на Доналд Тръмп, макар Дутерте да се разграничи от кандидата на републиканците като каза: "Той е фанатик, а аз не съм".

Но бисерите, капещи от устата на филипинския лидер не свършват до тук. Откакто бе избран за президент на страната на 9 май, той успя да изрече десетки, ако не и стотици фрази, достойни да бъдат събрани в книга с афоризми. Ето някои от тях:

За наркодилърите

"Моля, чувствайте се свободни да се обръщате към нас, да викате полицията или го направете сами, ако имате огнестрелно оръжие - имате моята подкрепа", заяви Дутерте на митинг в Давао през юни. „Ако наркодилър се съпротивлява на арест или отказва да бъде доведен в полицейски участък и заплашва гражданин с огнестрелно оръжие или нож, можете да го убиете. Застреляйте го и ще ви дам медал."

За убиването на наркомани

"Тези синове на курви унищожават нашите деца. Предупреждавам ви, не трябва да се замесвате с това, дори да сте полицай, защото аз наистина ще ви убия", заяви той на Манила бедняшки квартал след полагането на клетва като президент."Ако познавате наркомани - давайте, убийте ги собственоръчно."

За търговията с наркотици

"Нито едно от децата ми не употребява незаконни наркотици. Но моята заповед е - дори да е член на семейството ми - "убийте го.''

Съобщение за Китай

"Аз ще отида там сам и ще карам джет ски, носейки със себе си филипинското знаме и прът, и след като дебаркирам, ще забия флага в земята и ще кажа на китайските власти: "Убийте ме", заяви той, позовавайки се на териториалните спорове за острови и рифове в Южнокитайско море. По-рано тази година арбитражният съд в Хага обяви, че Китай няма суверенно право над архипелага Спратли и плитчините Скарбъроу в Южнокитайско море.

Коледно послание към закононарушителите

"Ако не искате да спрете, а просто продължите да извършвате престъпления, то това ще бъде последната ви Коледа", каза Дутерте в поздравително видеообръщение към народа на Филипините.

Сексуалният живот

"Аз се разделих с жена си. Аз не съм импотентен. Какво трябва да направя? Да оставя това нещо да си виси така завинаги? Когато взема виагра то се изправя." Коментарът на президента бе свързан с твърдението, че е бил женкар на времето, а сега има две любовници.

Още лична информация

"Аз съм женкар, но не съм корумпиран."

Обида към папата

"Бяхме хванати в трафика. Отне ни пет часа. Попитах защо, те ми отвърнаха, че е затворен. Попитах - кой пристига. Те отговориха - папата. Исках да му се обадя и да му кажа: "Папа, кучи сине, прибирай се вкъщи. Не ни посещавай пак."

Вицове за изнасилване

На митинг в Давао, където Дутерте е бил кмет, той се пошегува за изнасилването и убийството на австралийска мисионерка по време на затворническия бунт от 1989 г. "Видях лицето й и си помислих: Колко жалко ... те са я изнасилили, те всички са ѝ се изредили. Бях полудял, тя е била изнасилена, но въпреки това беше толкова красива. Мислех си, кметът трябваше да е първи."

Към ООН

„Знаете ли ООН, ако можете да кажете едно лошо нещо за мен, аз мога да кажа десет за вас. Казвам ви, вие сте безполезни. Защото, ако наистина бяхте верни на своите укази, можеше да спрете всички тези войни и убийства“, след тези думи Дутерте заплаши, че страната може да излезе от ООН и да си създаде своя организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА