Last news in Fakti

15 Септември, 2016 13:26 1 277 1

Дутерте поръчал убийствата на политически съперници

  • филипински президент-
  • родриго дутерте-
  • убийства-
  • отряд на смъртта-
  • давао-
  • кмет

Отрядът на смъртта на бившия кмет на Давао избил стотици хора

Дутерте поръчал убийствата на политически съперници - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е поръчал убийствата на политически опоненти, докато е бил кмет на Давао. Това твърди бивш член на неговия отряд на смъртта, цитиран от Би Би Си.

57-годишният Едгар Матобато заяви, по време на изслушване пред Сената, че той и останалите членове на Отряда на смъртта в Давао, прословута виджиланте група, за която се твърди, че е отговорна за стотици убийства, са отнели живота на около 1000 души, в рамките на 25 години.

Той разказа ужасяващи подробности за убийствата в гангстерски стил, при едно, от които жертвата е била хвърлена за храна на крокодил.

"Нашата работа беше да убиваме престъпници като наркотрафиканти, изнасилвачи и похитители", каза той, но добави, че сред мишените е имало и политически опоненти на Дутерте.

Жертвите са били застрелвани или удушени, каза той, като някои от тях са били изкормвани и изхвърляни в морето, така че да станат храна за рибите.

Говорителят на Дутерте отхвърли обвиненията, заявявайки, че разследвания от времето, когато той е бил кмет, са довели до задънена улица.

Бившият убиец твърди още, че Дутерте е поръчал и атентат в джамия като отмъщение за атаката срещу Катедралата в Давао през 1993 г.

На това твърдение говорителят на Дутерте каза: "Не мисля, че той е бил в позицията да даде подобна заповед".

Матобато заяви пред сенатската комисия, че станал част от програма за защита на свидетелите, а след това преминал в нелегалност, когато Дутерте бил избран за президент, защото се страхувал за живота си.

Дутерте става кмет на Давао през 1988 г., и неговата твърда позиция по отношение на престъпността рязко понижи нивата й в града. По време на президентската си кампания той обеща да използва същия подход и на национално ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де юре

    0 0 Отговор
    Обиди О'банана и нормално, ще му спретнат едно Мейданче!