Last news in Fakti

19 Септември, 2016 20:37 2 588 2

Световни лидери одобриха план за бежанската криза

  • бежанската криза-
  • оон-
  • общо събрание-
  • лидери-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • декларация

Декларацията бе приета по време на 71-вото Общо събрание на ООН

Световни лидери одобриха план за бежанската криза - 1
Снимки АП/БТА

Обръщайки се към най-мащабната бежанска вълна, която светът е виждал след Втората световна война, в понеделник световните лидери одобриха декларация, която се обявява за по-координиран и хуманен отговор на кризата с бежанците.

Въпросът какво трябва да се направи за онези 65.3 милиона души, разселени по света, е в центъра на обсъжданията по време на 71-вото Общото събрание на ООН. Лидери от 193 страни-членки се събраха в Ню Йорк за първата по рода си среща на върха, която по широкомащабните мигрантски и бежански потоци.

"Горчивата истина е, че тази среща на върха бе свикана, защото до голяма степен ние се провалихме. Провалихме се по отношение на страдащия народ на Сирия, в това, че не успяхме да сложим край на тази гражданска война още в самото ѝ начало. Провалихме се по отношение на станалите хронични конфликтни зони, по същата причина. Провалихме се и по отношение на милионите мигранти, които заслужават много повече от това да живеят живот, белязан от унижението и отчаянието." Това заяви в своята реч пред Общото събрание на ООН Зейд Раад ал-Хюсеин, върховния комисар по правата на човека.

Световни лидери одобриха план за бежанската криза

Зейд приветства политическия консенсус, който лидерите постигнаха при одобрението на Декларацията за мигрантите и бежанците, но предупреди, че сега има опасност същите тези лидери да потънат в самодоволството и само поздравленията си.

Според него ксенофобията е основният фактор, допринесъл за провалените усилия. "Ние можем да променим това", заяви Зейд и добави, че това ще стане, когато защитниците на правилното и доброто успеят да се справят с онези, които мразят на расова основа.

Приетата днес декларация няма конкретни ангажименти и не е правно обвързваща. Тя призовава страните да защитават човешките права на бежанците, насърчава хуманитарната помощ и приемането на повече бежанци.

Световни лидери одобриха план за бежанската криза

"Днешната среща на върха е пробив в нашите колективни усилия за справяне с предизвикателствата на човешката мобилност", заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, като добави, че приемането на декларацията означава "повече деца да посещават училище; повече работници да могат безопасно да търсят работа в чужбина, вместо да чакат милост от трафикантите на хора, както и повече хора да имат истински избор дали да тръгнат на път, след като бъде сложен край на конфликта."

Документът призовава към стандартизация на ситуацията и осигуряване на по-добро образование и заетост на бежанците. В него е описан план за борба с ксенофобията.

Световни лидери одобриха план за бежанската криза


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЖЖ

    0 0 Отговор
    Тази декларация е поредното доказателство, че от нищо в световната политика не се решава от ООН.
  • 2 Carfen

    0 0 Отговор
    Ето, намери се решение на проблвма. Браво на ООН!