Last news in Fakti

19 Септември, 2016 14:56 1 102 4

Ердоган зове за съвместна глобална позиция срещу тероризма

  • ердоган-
  • турция-
  • тероризма-
  • тероризъм-
  • оон-
  • общо събрание-
  • сирия

Турският президент отлетя за 71-вото Общо събрание на ООН

Ердоган зове за съвместна глобална позиция срещу тероризма - 1
Снимка АП/БТА

Сирийските бунтовници, които имат подкрепата на Турция, могат да разширят, контролираните от тях територии в Северна Сирия, чрез настъпление на юг. Това заяви в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция, преди да отпътува за Ню Йорк, където ще се обърне към Общото събрание на ООН, съобщи Ройтерс.

В своята реч Ердоган ще призове световните лидери да следват обща позиция в борбата срещу тероризма, без да правят разлика между отделните терористичните групи. Според Ердоган, солидарността и общите действия за справяне с нарастващите проблеми около бежанците са сред приоритети, на които ООН трябва да обърне внимание, пише в. „Хюриет“.

Официалното начало на Общото събрание на ООН ще бъде на 20 септември като основната тема на 71-вото събрание е "Целите на устойчивото развитие - всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят". 

Ердоган заяви, че ще обърне особено внимание на бежанците, борбата срещу тероризма, кризата в Сирия и Ирак, както и на опита за държавен преврат в Турция.

По думите на турския държавен глава, сирийските бунтовници в момента са фокусирали усилията си върху окупирания от Ислямска държава град Ал Баб.

Ердоган каза още, че в речта си пред 71-вото Общо събрание на ООН ще поиска да бъде обособена зона за сигурност по сирийската граница.

Миналия месец Турция започна операция „Ефратски щит“ в Северна Сирия, която има за цел да отблъсне терористите от Ислямска държава далеч от турско-сирийската граница.

„Като част от операцията „Щита на Ефрат“ беше прочистена зона от 900 кв. км. Тази зона се увеличава на юг. Ние може да разширим тази зона до 5000 кв. км.“, подчерта Ердоган.

Турция отдавна настоява за необходимостта от "безопасна зона" или "забранена за полети" зона по сирийската граница, което да спомогне за разчистването на бойците от Ислямска държава и кюрдските бойци и да спре вълната от сирийски бежанци, които заливат Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 терорист ислямист

    1 0 Отговор
    Терориста вика "Дръжте терористите"!
  • 2 Morgoth

    0 0 Отговор
    Каква обща позиция като всеки от вас подкрепя поне по една терористична организация и то различна от останалите?
  • 3 Хасан

    0 1 Отговор
    Да ама за разлика от Запада Турция не подкрепя терористи. То вече е факт че Идил се подкрепя от САЩ а ПКК от Европа. А и какви са тия съюзници че се опитват да направят военен преврат.
  • 4 Хасан

    0 1 Отговор
    Голям лидер е
Новини по държави: