Last news in Fakti

22 Октомври, 2011 14:07 1 201 0

Семеен съвет избира престолонаследника на Рияд

  • саудитска арабия-
  • султан
Семеен съвет избира престолонаследника на Рияд - 1
EPA/БГНЕС

Новият саудитски престолонаследник ще бъде избран за първи път в историята на кралството на семеен съвет на династията Ас Сауд, отбелязва Си Ен Ен.

През 2006 г. бе създаден Съвет за вярност към монархията след реформа на правилата за наследяване, за да се осигури мирен преход на властта. Съветът се състои от 35-има принцове. Негов председател е доайенът в династията Ас Сауд - принц Мешаал ибн Абдул Азиз, също полубрат на краля.

Кралски указ от октомври 2006 г. гласи, че кралят предлага на Съвета едно, две или три имена за престолонаследник. Съветът може да отхвърли някое или всички имена и да предложи друг кандидат. Ако кралят не го одобри, Съветът избира кандидат измежду всички предложени с мнозинство от гласовете.

Ако кралят умре, указът предвижда Съветът да се събере спешно, за да обяви престолонаследника за крал. След това новият монарх предлага на Съвета в срок от десет дни кандидати за престолонаследник или оставя на членовете на Съвета да посочат кандидати. Съветът трябва да бди за стабилността на държавата, за единството и сплотеността на кралското семейство, за националното единство и интересите на народа, се посочва в кралския указ, цитиран от АФП.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че ще се усети липсата на починалия саудитски престолонаследник принц Султан бин Абдулазиз ас Сауд, но подчерта, че САЩ имат трайни връзки с кралство Саудитска Арабия. Предлагам моите най-дълбоки съболезнования за тази загуба на крал Абдула и на саудитския народ. Той ще ни липса, каза Клинтън по време нейната визита в Таджикистан. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА