22 Октомври, 2011 10:25 2 892 0

Престолонаследникът на Саудитска Арабия почина в Ню Йорк (обновена)

  • султан ас сауд-
  • саудитска арабия
Престолонаследникът на Саудитска Арабия почина в Ню Йорк (обновена) - 1
EPA/БГНЕС

Саудитският принц-престолонаследник Султан бин Абдулазиз ас Сауд е починал, съобщи официалната агенция на страната СПА без да дава подробности.

Си Ен Ен разкри, че Султан ас Сауд е издъхнал в болница в Ню Йорк без да дава подробности.

83-годишният политик беше влиятелна фигура в кралството и заемаше поста на военен министър. През последните години той страдаше от различни заболявания и се лекува дори от рак.

Принцът-престолонаследник бе на лечение в САЩ и през юли претърпя операция. Оттогава нямаше информация за състоянието му.

Принц Султан ас Сауд е полубрат на крал Абдула. 87-годишният монарх тази седмица беше опериран в клиника в Рияд, след като миналата година бе опериран два пъти от дискова херния в САЩ.

Смъртта на Султан ас Сауд и разклатеното здраве на монарха поставят въпроса за плавното предаване на властта в управляващата фамилия, коментира АП.

Следващият в стълбицата за наследяване на престола е 78-годишният принц Найеф. Политически анализатори на Близкия и Средния изток предупреждават, че Найеф е много по-консервативен от сегашния монарх и неговото възкачване на престола крие рискове както за богатото на петрол кралство, така и за региона, разтърсван от вълната на протести срещу статуквото, които доведоха до падането на режимите в Египет, Либия и Тунис, а Йемен и Сирия са на прага на гражданска война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА