Last news in Fakti

29 Септември, 2011 10:06 2 098 2

В Саудитска Арабия няма да наказват жените-шофьорки

  • саудитска арабия

Кралят на Саудитска Арабия Абдула е отменил наказанието от 10 удара с камшик на Шейма Ястания, наложено й, защото си е позволила да кара кола сама, предаде АП, позовавайки се на съобщение в Туитър.

„Слава на Алах, бичуването на Шейма е отменено“, написала в профила си в Туитър принцеса Амира ат-Тауел, жена на милиардера и саудитски принц Алуалид бин Талал.

„Благодарим на обичния крал. Аз съм сигурна, че всички жени в Саудитска Арабия са щастливи“, завършва съобщението в Туитър Амира ат-Тауел.

Съобщението за отмененото наказание е сигнал, че в Саудитска Арабия няма да се преследват така строго жените, шофиращи сами. Преди дни крал Абдула дори разреши на жените да участват в изборите в местна власт, като дори открехна за тях и врата на върховния законодателен орган-Шурата.

Преди седмица Шейма Ястания беше осъдената от съд в Джеда на 10 удара с камшик, защото е била хваната през юли да шофира сама.

В Саудитска Арабия няма закон, забраняващ на жените да шофират, но влиятелни ислямски духовници неведнъж са се изказвали в полза на досегашната рестриктивна практика, позовавайки се на нормите на традиционното ислямско право.

Това дава право на властите преследват освен местните жени, но дори и чужденките, за нарушение на забраната да шофират сами.

От юни в Саудитска Арабия се организират протести срещу забраната. Феминистки призовават жените все по-често да излизат да шофират сами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любомир Петров

    0 0 Отговор
    Голям "напредък"! Това - за арабска страна ли става дума?! Но най-вероятно са само "овчи надежди" за цивилизоване!... Като знам от личен опит като към какво се отнасят с жените даже и в страна, далеч по-цивилизована, като Тунизия (където прекарах година и половина в напразни напъни да налея нещо в главите на тъ(л)пите студенти там!) Но - Светът трябва да бъде убеждаван, че исламът е "велико нещо" и законите му са единствено правилни!
  • 2 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Жена с волан = маймуна с граната