26 Октомври, 2011 16:31 4 343 0

Жените в Йемен гориха бурките си

  • йемен-
  • жени-
  • бурки

Много силен сигнал срещу режима на Салех

Жените в Йемен гориха бурките си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йеменските жени изразиха много смело неодобрението си към режима на Али Абдула Салех – изгориха традиционните си бурки, предаде Си Ен Ен. Хиляди жени се събраха на протест в столицата Саана, издигайки плакати с надписи „Салех Месарят убива жени и е горд от това“ и „Жените нямат стойност в очите на Али Салех“.

Протестиращите дами събраха бурките и фереджетата си на голяма купчина и я запалиха, давайки много силен знак към традиционното и консервативно мюсюлманско общество. Така те показаха много ясно, че не приемат бруталното потушаване на анти-правителствените протести.

От началото на месеца над 60 жени са атакувани от силите на реда, които се опитват с крути мерки да сломят демократичното движение и желанието на йеменците да срутят режима на Салех. Има различни данни, че униформени нахлуват в домовете на цивилни и убиват деца.

„Няма да мълчим и ще се защитаваме, ако мъжете ни не искат да го направят“, категорични са жените, които призовават отделните племена в страната да се опълчат срещу Салех. Съпротивата срещу него е от осем месеца, но резултати няма. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА