Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 21:54 2 332 0

Нов филм за женските права в Северна Африка

  • жени-
  • права-
  • кино-
  • северна африка-
  • кан

Какво става, когато жените от село в Северна Африка решат да обявят стачка, защото им е писнало от ежедневните им грижи? Отговорът идва от румънския режисьор Раду Михаилеану, който решава да създаде филм за женската еманципация, вдъхновен от подобна действителна история, разиграла се преди десетилетие в Турция. Във филма „The Source” или "La source des femmes" (бел. ред. на български „Изворът”) чашата прелива от досадното задължение на жените да носят вода. Те решават да обявят стачка, за да накарат мъжете им да ги избавят от тази тегоба – като построят водопровод или просто им помагат.

Михаилеану дълго време търсил жена от региона, която да му помогне, но решил сам да се заеме. Румънецът имал опасания, че ще бъде заклеймен, тъй като е евреин и не познава местната култура в дълбочина, но все пак заснел лентата в село в Мароко.

Режисьорът е убеден, че филмът е особено актуален сега, когато в Северна Африка бушува „вълната на промяната”. Започналата в редица държави „Арабска пролет” е точното време за този филм, за да разберат жените, че имат права и да си ги поискат. „Филмът трябва първо да бъде видян от жените в Арабския регион. Някои ги лъжат, че нямат права”, твърди той.

Лентата е част от тазгодишното издание на фестивала в Кан.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА