Last news in Fakti

19 Ноември, 2016 16:02 1 248 1

Двама шведски журналисти задържани в Югоизточна Турция

  • югоизточна турция-
  • турция-
  • задържани-
  • журналисти-
  • швеция-
  • полиция-
  • диарбекир

Стефан Асберг и Никлас Берглунд са били разпитани и изпратени към Истанбул

Двама шведски журналисти задържани в Югоизточна Турция - 1
Снимка: SVT

Турската полиция е задържала двама шведски журналисти, които снимали репортаж в близост до военна зона в населената предимно с кюрди югоизточна провинция Диарбекир, съобщи турската информационна агенция "Доган", цитирана от шведското издание The Local.

Шведската обществена телевизия SVT обаче съобщи, че журналистите Стефан Асберг и Никлас Берглунд, са били разпитани, но не са били задържани и сега пътуват обратно към Истанбул.

Агенция "Доган" по-рано съобщи, че журналистите са били арестувани, тъй като снимали в район, намиращ се в близост до турска военна база. След като били разпитани, Асберг и Берглунд били прехвърлени към отдела за чужденци, част от полицейската служба, която се занимава с депортирането.

Но международният редактор на новинарската емисия в телевизия SVT съобщи на интернет страницата на медията, че всичко е наред и двамата ѝ колеги пътуват към Истанбул.

"Случилото се днес не нещо изключително, което е сполетяло само нашите журналисти, това стана ежедневие. Въпреки всичко колегите ни били в състояние да продължат работата си", каза тя като допълни: "Ситуацията е спокойна и те са на път за дома."

В началото на ноември турските власти изгониха френски репортер, който бил задържан край сирийската граница в югоизточната част на страната. Оливие Бертран от онлайн медията Les Jours е бил задържан в провинция Газиантеп, където работил върху материал за живота в Турция след преврата.  Френският външен министър Жан-Марк Еро нарече задържането му "дълбоко шокиращо и неприемливо".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Тия двамата са сигурно агенти под прикритие.. Защо ще снимат военна база?! Защо му трябва на читателя в Швеция турска военна база??? Оня ден имаше арестувани чехи които обучавали терористи .. И тия чехи са били от френския легион..къде е Франция, където е Турция
Новини по държави: