Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 13:29 1 263 0

Все пак Асандж ще бъде екстрадиран в Швеция

  • джулиан асандж-
  • уикилийкс-
  • асандж-
  • изнасилване
Все пак Асандж ще бъде екстрадиран в Швеция - 1
Джулиан Асандж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в Швеция заради повдигнатите срещу него обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, предаде Би Би Си.

40-годишният Асандж отрича обвиненията и ги определя като политически мотивирани.

Неговите адвокати дори поставят под съмнение съдебните процедури в Скандинавието и се тревожат, че клиентът им може да бъде предаден на американските власти, които разследват дали Уикилийкс би трябвало да бъде подведен под отговорност за публикуването на класифицирана информация.

На 7 декември 2010 г. основателят на Уикилийкс бе арестуван във Великобритания, след като сам се предаде в полицията. Това се наложи след като преди това и Интерпол започна да го издирва с червена бюлетина. Основание за това послужиха обвиненията на две сътруднички на Асандж. Те твърдяха, че са изнасилени от него през август 2010 г.

Седмица по-късно съдът в Уестминстър го пусна под гаранция срещу 200 000 британски лири. В края на февруари магистрати взеха решение Асандж да бъде екстрадиран, но адвокатите му обжалваха. Сега лондонските съдии потвърдиха решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА