Last news in Fakti

17 Септември, 2011 15:46 1 331 0

"Уикилийкс“ продава вещи на Асандж

  • уикилийкс-
  • джулиан асандж
"Уикилийкс“ продава вещи на Асандж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скандалният сайт „Уикилийкс“ пусна на търг в интернет вещи на основателя си Джулиан Асандж. Целта е да бъдат събрани пари в помощ на сайта, оповестил стотици хиляди секретни американски димполамитически документи. Сред вещите е портрет на Асандж, носещ негов автограф, подписан за 40-тата му годишнина, чиято начална цена е 900 долара, пише „Ню Йорк Таймс“. На първия търг са пуснати 10 предмета, а след това ще има още три аукциона, за да бъдат набрани средства за финансирането на „Уикилийкс“.

Ценните за Асандж предмети ще се продават през сайта eBay. Най-скъпата вещ в колекцията е компютърът, ползван за „подготовка на грамите за медийните партньори и разпространение“. Цената му е над 500 000 долара.Продава се и пакет кафе, получено от Асандж в британски затвор през декември.

Джулиан Асандж още чака решението на британския съд дали да бъде екстрадиран в Швеция, където го грози съдебен процес за сексуален тормоз на две жени. Самият Асандж определя това като политически заговор.

„Уикилийкс“ закъса финансово, тъй като редица компании престанаха да бъдат спонсори на сайта, разкрил притеснителни за много правителства и политици данни.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА