Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 08:22 966 1

МААЕ обвини Иран, че прави атомна бомба

  • маае-
  • иран-
  • атомна бомба-
  • уран-
  • ахмадинеджад
МААЕ обвини Иран, че прави атомна бомба - 1
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад обича лично да инспектира ядрените обекти на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Някои тайни ирански опити са свързани с разработване на ядрено оръжие, обяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в доклад за ядрена програма на режима в аятоласите, публикуван във Виена.

Официален Техеран отхвърли доклада на МААЕ като политически мотивиран, предаде ДПА. Агенцията се позова на постоянния представител на Ислямската република в базираната във Виена агенция Али Асгар Солтание. Той заяви, че документът влиза в разрез с нормите на ООН и вреди на авторитета на МААЕ.

Агенцията на ООН посочва, че разполага с надеждна информация, която затвърждава опасенията за евентуално военно измерение на иранската ядрена програма.

Базираната във Виена агенция заключава, че Иран е работил по използването на уранов метал в ядрена бойна глава и е извършил компютърно моделиране на ядрени експлозии, предаде ДПА.

В доклада са представени подробно голям брой ядрени проекти и експерименти, извършени от Иран, предаде ДПА. Посочва се, че по някои от тези дейности работата продължава. МААЕ подозира Техеран, че извършва тайни експерименти, чиято единствена цел може да бъде само разработването на ядрени оръжия, се посочва в доклада, цитиран от АП.

Някои от предполагаемите тайни дейности в ядрената област, извършени от Иран може и да имат мирни цели, но други са характерни само за процеса на разработване на ядрено оръжие, се посочва в доклада, цитиран от АП.

Докладът беше разпространен до 35-те членове на Управителния съвет на МААЕ и до членовете на Съвета за сигурност на ООН. Към документа има приложение от 13 страници, в което агенцията на ООН представя свои проучвания, както и разузнавателни информации, потвърдени отчасти и от други източници, които показват, че Техеран работи по всички аспекти на изследванията в ядрената област, насочени към производството на ядрено оръжие.

САЩ ще засилят натиска върху Иран, включително с нови санкции, ако той не успее да отговори на въпросите, повдигнати в доклада на МААЕ, предупреди пожелал анонимност високопоставен представител на правителството на САЩ, цитиран от Си Ен Ен.

В израелски медии се появиха по-рано спекулации за военни удари срещу ирански ядрени обекти предвид подробните нови доказателства, че Иран разработва ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Франция също заплаши Иран със санкции за ядрената програма на режима на аятоласите. Според първия дипломат на Париж Ален Жупе докладът на МААЕ е „смазващ“, тъй като показва, че Иран продължава да работи по всички технологии, които дават възможност за производство на ядрено оръжие, и все така отказва да води прозрачен диалог с международната агенция.

Това положение е неприемливо, тъй като с ядрено оръжие Иран ще представлява заплаха за стабилността и мира на региона и нещо повече от това, добави Жупе. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ак47

    0 0 Отговор
    да бе тя ще бъде подарък за обама