Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 12:02 1 080 4

САЩ, Великобритания и Канада с нови санкции срещу Иран

  • иран-
  • санкции

Техеран: Западът води психологическа война срещу нас


Съединените щати, Великобритания и Канада затягат санкциите срещу Иран. Целта е да се засили натискът над Техеран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази тревога от военните аспекти на иранската ядрена програма.

САЩ обявиха нови санкции срещу енергийния сектор на Иран и предупредиха фирмите да не работят с финансовия сектор на Ислямската република. Американският президент Барак Обама заяви, че Иран е избрал пътя на международна изолация. 

„Докато Иран продължава по този опасен път, САЩ ще продължат да намират начини в съгласие с нашите партньори и чрез нашите собствени действия, да изолират и усилят натиска върху режима на Иран”, заяви Обама в писмено изявление.

Нови санкции въведе и Великобритания. Те са насочени към прекратяване на всякакви делови отношения с финансови и кредитни институции в страната. Британските банки трябва да замразят всички операции с иранските си колеги, включително с централната банка на Иран.

Прекратяването на отношенията с банките на която и да е страна се явява безпрецедентно решение за британските власти. По думите на финансовия министър на Великобритания Джорд Озбърн, подобна стъпка е била предприета на основание на растящите подозрения за това, че иранският банков сектор активно финансира ядрената програма на страната.

Канада също обяви нови санкции срещу Иран, които са насочени срещу всички парични транзакции, включително и тези с централната банка на страната. Те бяха обявени от члена на правителството Питър Ван Лоън, който добави, че тези мерки виртуално ще блокират всички транзакции с Иран, включително и тези с централната банка.

От своя страна, Русия определи едностранното въвеждане на санкции от страна на САЩ срещу Иран като неприемлива мярка, която противоречи на международното право, предаде Интерфакс. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия има право на вето при гласуването на резолюции.

„Във връзка с решението на администрацията на САЩ да въведе по-строги едностранни санкции срещу Иран, които засягат компании от трети страни, сътрудничещи си с Техеран в петролния сектор, както и срещу иранския банков сектор, отново подчертаваме, че Русия смята подобни мерки за неприемливи и противоречащи на международното право”, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Санкциите, които налага Западът на Иран са вид психологическа война, заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст, цитиран от Прес ТВ. „Казусът с човешките права стана политически инструмент в ръцете на арогантните западни сили", каза Мехманпараст. Той подчерта, че предприетите мерки са „осъдителни" и „неефективни".

Във връзка със спекулациите, че Израел може да атакува Иран, той отбеляза, че думите на израелското правителство не заслужават никаквo внимание. „Израел няма да посмее да проведе агресивна атака срещу Иран. Всички грешки от Израел срещу Иран ще доведат до неясни обстоятелства", подчерта Мехманпараст.

В началото на ноември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и военният министър Ехуд Барак предупредиха, че е възможна военна атака срещу Иран.

Относно последният доклад на Международната агенция за атомна енергия говорителят подчерта, че страната му е поела всички отговорности и ще сътрудничи с агенцията. На 8 ноември шефът на МААЕ Юкия Амано представи доклада за Иран, според който „Иран извършва дейности, които подпомагат развитието на ядрени оръжия".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 руснака

    0 0 Отговор
    Поредно нарушаване на международни закони от страната на САЩ
  • 2 "МОШЕ & Co." Ltd.

    0 0 Отговор
    ЧИФУТСКИТЕ ДЪРЖАВИ - Израел, САЩ и Великобритания имат право да произвеждат ядрени оръжия, а Иран - НЯМА ПРАВО.

    Кой определя правата в света ?!?

    Пак ли жидовете от "МОШЕ & Co." Ltd.
  • 3 реалист

    0 0 Отговор
    леле колко сте зле двамата по-долу и си знаете защо!
  • 4 хоп-троп

    0 0 Отговор
    реалист - ти си от зомбираните, нали :)