Last news in Fakti

21 Януари, 2017 10:30 1 208 3

Ердоган докосва пълната власт

  • турция-
  • парламент-
  • реджеп ердоган

Турският парламент одобри конституционни промени

Ердоган докосва пълната власт - 1
Снимка: БТА/AP

Турският парламент прие конституционни промени, които трябва да увеличат правомощията на президентската институция, съобщи „Хюриет“.

Във финалното гласуване реформата беше подкрепена от 339 депутата, докато 149 я отхвърлиха. Така бяха събраните 3/5 от гласовете за минаване на предложението. За да бъде то официално въведено, ще трябва да бъде гласувано на национален референдум.

Промените ще дадат право на президента да запази обвързаността си с дадена партия. Той ще може да управлява чрез укази, прескачайки парламента. Това дефакто ще превърне Турция в президентска република.

Опозицията остро се противопоставя на реформата. Има опасения, че тя ще постави основите на диктатура от страна на президента Реджеп Ердоган.

Управляващите смятат, че чрез промените Турция ще намери политическа стабилност. Ердоган трябва да подпише приетия законопроект през следващите седмици. Реферндумът ще се проведе след двумесечен период на обществени дебати. Предстои да се обяви дата за референдума. Управляващите обявиха готовност за нови избори, ако предложенията не бъдат одобрени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    5 3 Отговор
    Назрява гражданската война в съседката.
  • 2 Мършата

    0 1 Отговор
    Назрява ядене на баклава, локум и султански кефове! Гюлен е луузър, тоест загубеняк! Да им са яки ИБРИЦИТЕ на ИБРИКЧИЙТЕ
  • 3 Балкански

    1 0 Отговор
    Я да си гледаме нашия обор, че ония ще се оправят някакси , за тях е по добре да са президенска държава. Парламент --- пълна какафония и държавна ясла за тюфлеци . Излишни разходи правим и ние за 240 охранени , и мързеливи вредители .Няма да кажа паразити .
Новини по държави: