11 Ноември, 2011 09:51 1 164 0

ЕК с ултиматум към Кипър

  • кипър-
  • ек-
  • оли рен-
  • икономии-
  • прогноза

Брюксел иска мерки за оздравяване на икономиката

Европейската комисия е поставила ултиматум на Кипър, че ще бъдат наложени санкции на страната, ако до средата на декември правителството в Никозия не одобри постоянни мерки за оздравяване на кипърската икономика, съобщават местните вестници, цитирани от БТА.

Кипър e една от петте държави с прекомерно висок бюджетен дефицит в изготвения от Еврокомисията списък. Брюксел предвижда за Кипър бюджетен дефицит от 4.9% през 2012 г. Това означава, че правителството на президента Димитрис Христофиас ще трябва да осигури допълнително 360 млн. евро, за да намали дефицита под валидните за еврозоната 3%.

Високият бюджетен дефицит, нарастването на държавния дълг и повишаването на безработицата, от една страна, и минималният икономически растеж, от друга, съставляват взривоопасна смес, която може да хвърли във въздуха кипърската икономика, смята Еврокомисията.

Негативи за Кипър се очертават и от понижения преди дни рейтинг на икономиката и на три кипърски банки, тъй като става все по-видима опасността от продължителна рецесия.

Финансовият министър Кикис Казамиас заяви, че е въпрос на дни правителството да обяви нови мерки. Той поясни, че макар ситуацията по отношение на финансовото и бюджетно състояние на Кипър да е под контрол, все пак кабинетът разработва пореден пакет от мерки за икономии.

През лятото ЕК заяви, че не планира да отпусне на Кипър антикризисен кредит като на Гърция и други страни от ЕС. Според еврокомисаря по финансовите въпроси Оли Рен икономиката на Кипър е в ред, независимо от някои трудности, а правителството е обещало да проведе необходимите реформи.

Вчера Европейската комисия обяви икономическите си прогнози за периода 2011-2013 г. за Европейския съюз като цяло. „Икономическият растеж в Европа достигна мъртва точка и възникна риск от нова рецесия. Въпреки че в някои държави членки заетостта се увеличава, в ЕС като цяло не се очаква осезаемо подобряване на положението", подчерта еврокомисарят по икономическите и парични въпроси Оли Рен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА