Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 20:55 738 0

ЕС не успя да одобри създаването на Европейска прокуратура

  • ес-
  • европейска прокуратура-
  • одобри

Процесът протича от вече 3 години

Правителствата на страните от ЕС окончателно не успяха да се споразумеят за създаването на Европейска прокуратура. Вето на проекта наложи Швеция. На днешното заседание по общи въпроси на министрите от ЕС стана ясно, че планът за централизирано разследване на измамите с еврофондове не събира консенсус и въпросът ще трябва отново да се обсъди на най-високо ниво от лидерите на съюза, съобщи БНР>

След повече от 3 години преговори ЕС не успя да одобри създаването на единна прокурорска служба която да образува наказателни производства за злоупотреби с пари от евробюджета. Още през декември Швеция е заявила, че ще наложи вето при всички положения, обяви малтийският министър по европейските въпроси Луис Грех от ротационното председателство:

Всички възможни усилия бяха положени за постигането на единодушие и решаване на спорните въпроси.

Шведският министър Ан Линде потвърди позицията на страната си, която не желае да отстъпва суверенитета на своите съдебни органи. Но Швеция съвсем не беше единствена. Германия обяви, че иска европейска прокуратура, но не е съгласна тя да има право да разследва измами с ДДС, каза зам.-министър Михаел Рот.

За Германия това е червена линия и за съжаление не можем да се съгласим с предложения текст.

Резерви са изразили още Холандия, Полша, Унгария и Малта. Вероятно на срещата на върха през март лидерите на съюза за последно ще обсъдят въпроса. Ако няма компромис, законодателството за европейска прокуратура може да се въведе на доброволен принцип, ако поне 9 държави-членки поискат това. България досега винаги принципно е подкрепяла идеята за Европейска прокуратура, която да разследва измамите с еврофондове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: