Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 07:31 1 961 14

13 февруари 1945 г. Бомбардировката на Дрезден

  • дрезден-
  • бомбардировки

На 13 февруари 1945 година от базите си във Великобритания излитат 245 четиривитлови бомбардировачи тип "Авро Ланкастър". Целта им е градът на Елба. По онова време Дрезден е населяван от 630 000 души, но в него има и стотици хиляди бежанци. Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение за по-нататъшния ход на войната, която така и така е решена още през 1944 година, припомня Дойче веле.

В 21.39 ч. започват да вият сирените. Първият рейд е осъществен изцяло от група №5. За 23 минути британските бомбардировачи хвърлят 3 000 високоексплозивни, 250 осветителни и 400 000 запалителни бомби над града, наречен "Флоренция на Елба".

Центърът на града е обхванат от огнена буря и е изпепелен. Огнената стихия е толкова силна, щото някои британски пилоти докладват, че виждат Дрезден в пламъци от 320 километра разстояние и височина от 6 700 метра. След три часа следва втори, по-голям рейд. След втората въздушна атака огнената буря придобива колосални размери. А след последвалата атака на американските военно-въздушни сили 15 квадратни километра от града са изравнени със земята.

Някои историци виждат в бомбардировките над Дрезден елемент на засилено военно сътрудничество между западните сили и Съветския съюз в заключителната фаза на войната. В края на 1944 година офанзивата на съюзническите войски на западния фронт буксува, а Червената армия напредва бързо от Изток.

През февруари 1945 година Червената армия под командването на маршал Жуков е на 80 километра източно от Дрезден, когато британските и американските пилоти изравняват града със земята и по този начин демонстрират съюзничество в битката срещу хитлерова Германия. "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 7 Отговор
    Ми Жуков казва истината!!!
    Русия винаги е воювала с минимум загуби за цивилното население!!! Бистро - френската дума от времето на завземането на Суворов на Париж!! Тук, прадедите ни, нткога не са се оплаквали от освобождението от турското р4бство!!
    Америте за сметка на това трепят милиони цивилни!! Германия - ВСВ! Япония - атомни бомбардировеи! Корея!! Виетнам!! Камбоджа!! Ирак!! Сирия!!!
    А нашите дупедавци тук пишат някакви папагалски слогани !!!

    Коментиран от #3, #5

  • 2 A София

    9 0 Отговор
    А в София им издигаме паметници на "героите". И искаме да разрушим този на истината...
    Факт е, че сме били съюзници на Германия. Но са факт и бомбардировките над София от нашите сегашни "ментори".
    Да еВа и живота му!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Артър

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "A София":

    Бомбандировките над София са в отговор на свалените от български летци,самолети на съюзниците ,минавали през България да хвърлят бомби над румънските рафинерии в Плоещ. Тези рафинерии са били жизнено важни за Вермахта. Тоест ние сме участвали във войната. Друг е въпроса защо точно са бомбандирани жилищни райони ,а не военни цели. И кому е нужно да се хвърлят и атрактивни предмети ,като писалки ,детски играчки пълни с експлозиви,да късат ръцете на намерилите ги деца. Къде е войнската чест. Стари лозари казват ,че с бомбандировките е плъзнал и бацила Филоксера по лозята и от тогава калема се присажда на Американска подложка. Или както казва един английски генерал ,ако не победим,ще бъдем съдени като военнопрестъпници,точно по гореспоменатият в статията повод.

    Коментиран от #6

  • 5 пази боже сляпо да прогледа

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    1 Напълно в стилът на руснаците Жуков заявява по-късно а преди това го съгласува със съюзниците!!!
  • 6 Алфата

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Артър":

    Не пиши за неща, които не са ти ясни! Филоксерата е дошла в България в края на 19 век. И не е бацил, а насекомо!
  • 7 Алфата

    9 0 Отговор
    Едно от най-варварските нападения в човешката история наистина! Но каквото повикало, такова се обадило: под предлог за съюзническа взаимопомощ си върнахме за Ковънтри... Отмъстителни са нгилизите, ей! За това са ни бомбили и нас при сгоден случай. На война винаги са минавали по тъча, ако може!
  • 8 гост

    4 4 Отговор
    До Коментар 1 . Ей руско ушанко ти май не знаеш Сталин колко много хиляди е избил а? И винаги Русия е давала най-много жертви но ти няма от къде да знаеш ,че Сталин е унищожил вашата история и вие промил мозъците да помните комунизмът !!!
  • 9 Мммм

    4 2 Отговор
    Гостенин, научи първо български правопис и тогава критикувай и давай мнение. За многобройните жертви дадени от руснаците през ВСВ е безспорен факт, но ако не бяха те, ти сега едва ли щеше да си сред живите и да пишеш безпочвените си братвежи. До "Пази боже..", Жуков може и да се е съгласил и сигурно е така, но да унищожиш културно исторически град като Дрезден с толкова много злоба е равносилно на това което са правили нацистите по същото време т.е. извършителите не са по-различни от причинителите.
  • 10 димо

    1 2 Отговор
    жуков казал това защото дресден остава в гдр
  • 11 гост

    1 1 Отговор
    До Мммм. Така са ме учили комунягите и затова пиша така ! А сега разбра ли умньо тогава пре комунизмът нямаше такива екстри .
  • 12 Трол

    3 1 Отговор
    Някак си по сороски е,когато нямаш оправдание за зверствата на западния свят, да се обръщаш на изток и да декламираш НПО лозунги за злите руснаци. Големи герои сте колеги!
  • 13 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    жуков явно не е минал през източна прусия или е забравил клането на немците там?всъщност атаката си е отмъщение на ангилчаните за тва дето им сториха немците 40 година и за която предупреждаваха многократно хитлер че ще предприемат при възможност.за съжаление от тази размяна на удари по граждански обекти пострада и българия.хитлер предизвика разправата на всички дето воюваха против него ,но за съжаление цената е плати немския народ,особено пострадаха жените и децата,но нямаше кво друго да се случи след като избутаха ненормалника начело на германия.
  • 14 Morgoth

    1 0 Отговор
    Това си е чиста проба отмъщение - направили са го не със стратегическа цел, а просто защото са можели да го направят. Светът е бил такъв и това се е считало за нормално.
    САЩ унищожават напълно два града с цивилни за да приключи по-бързо войната и да не могат руснаците да откъснат парче от Япония.
    Жуков пък естествено няма да си признае, че и те биха направили нещо такова, стига да са имали възможност и изгода.
    Хитлер, Сталин, Чърчил - все един дол дренки са били, но единия е герой защото е спечелил и войната и последвалата студена война, другия е диктатор, защото е спечелил световната, но е загубил студената, а третия е дявола, защото нищо не е спечелил.
Новини по държави: