15 Ноември, 2011 16:35 846 1

Супер Марио търси партийна подкрепа

  • италия-
  • марио монти

Италия очаква до утре да узнае състава на новия кабинет

Супер Марио търси партийна подкрепа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият италиански премиер Марио Монти продължава консултации с основните политически партии и социални партньори за сформирането на правителство. Срещите ще продължат и в сряда, до представянето на ограничен списък от 12 министри. Всички партии се съгласиха, че е по-добре кабинетът да бъде съставен от експерти, а не от политици.

Лидерите на опозиционната италианска Демократическа партия останаха доволни от преговорите с  Монти. „Това беше много добра среща. Струва ми се, че това е добро начало на работата на бъдещото правителство”, заяви ръководителят на партията на демократите Пиеруиджи Берсани след консултацията. Берсани добави, че е готов да окаже подкрепа на кабинета на министрите воден от Монти.

Фабрицио Чикито от партията на Силвио Берлускони - „Народ на свободата“ заяви, че партията му ще има „конструктивен подход, докато има дебат на предложенията за политики и за структурата на правителството“. „Няма да се съгласим на нищо задкулисно“, категоричен бе той.

Лидерът на дясната партия „Северна лига“, която беше коалиционен партньор на Берлускони, Умберто Боси заяви, че няма да присъства на срещите с Монти, съобщи в. „Република“. Той каза, че няма да подкрепи което и да е ново правителство на вота на доверие и че ще одобрява отделните мерки една по една, допълва изданието. 

По-късно Монти ще се срещне с представители на работодателите, синдикатите и други групи. Довечера той ще отиде при президента Джорджо Наполитано и се очаква тази вечер или утре да бъде представен съставът на новото правителство, отбеляза Франс прес.

Пазарите одобриха назначението на Марио Монти с рязкото си увеличение на борсата в Милано (+2% увеличение след отварянето на борсата) и ново повишение на лихвите по облигациите на 6.35%, най високото за последните 10 години.  Пресата в Италия откликна на назначението като „смяна на епохата” за страната след 17 години на „берлусконизъм”, Монти символизира „предизвикателство за сериозност” и „нова Италия”.

Основната задача на Италия е да възстанови доверието на инвеститорите в способността на страната да проведе необходимите структурни реформи. Тази позиция изказа изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Арриго Садун. Той съобщи, че не му е известно правителството на Италия да е искало кредит в размер на 44 млрд. евро, както и за намерението на Италия да се обърне към МВФ за подобен заем.

„Най-важното за Италия е да възстанови доверието на пазарите в способността на правителството да проведе съгласувани структурни реформи, останалото няма значение”, Садун коментира ситуацията с възможния кредит, цитира РБК.

Както отбеляза представителят на МВФ, фондът в момента води преговори относно инициативата да се изпратят наблюдатели в Италия, които да подготвят доклад за състоянието на държавните финанси.

Партията на Силвио Берлускони "Народ на свободата", както и досегашната опозиционна Демократическа партия обаче искат отстъпки, за да дадат подкрепата си. Според Монти първоначалните разговори в понеделник са били конструктивни.

"Политическите сили са наясно, че има период на спокойствие, който да ни позволи да се движим напред с чувство за отговорност и сближаване", каза Монти, цитиран от в. "Република". Наследникът на Берлускони заяви, че все пак ще му е необходимо време, за да формира силен екип, който се очаква да бъде съставен от предимно от технократи. Той допълни, че се надява пазарите да разберат ситуацията и да овладеят нетърпението си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааа

    0 0 Отговор
    ааа