12 Ноември, 2011 21:09 3 580 0

Италия очаква оставката на Берлускони

  • берлускони-
  • оставка-
  • италия
Италия очаква оставката на Берлускони - 1
Снимка: Архив

Италианският парламент одобри окончателно обещания пред Европейския съюз пакет от рестриктивни антикризисни мерки.

До няколко часа се очаква премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка. Междувременно десетки хора започнаха да се събират в центъра на Рим.

Те размахват италиански флагове и плакати с надписи „Довиждане, Силвио!”, предаде АФП.

Хората скандират „Оставка! Оставка!” и „Берлускони, ходи си вкъщи!”.

Веднага след това президентът Джорджо Наполитано ще започне консултации с политическите сили за съставяне на ново правителство, оглавено от експерта с широк международен авторитет Марио Монти.

Берлускони, който не успя да събере мнозинство в ключов вот във вторник, обеща да се оттегли от властта, след като парламентът приеме закона. Той включва пакет от мерки за икономии, поискани от Европейския съюз, за да бъде възстановено доверието на пазарите в публичните финанси на Италия.

Готовност да подкрепят техническо правителство с премиер Марио Монти заявиха лявата Демократическа партия и центристите. Ако партията на Берлускони успее да преодолее вътрешните си противоречия по въпроса и също реши да подкрепи кандидатурата на Монти, той може да получи мандат за съставяне на правителство още в неделя.

Целта на държавния глава е Италия да има ново правителство още в понеделник, за да даде знак за стабилност на международните финансови пазари.

Известният икономист Марио Монти вече работи по списъка на министрите в кабинета си и проведе неофициални консултации с лидера на Демократическата партия и със Силвио Берлускони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА