Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 14:58 1 148 0

Италия с ново правителство (обновена)

  • монти-
  • берлускони-
  • италия-
  • правителство

За първи път Италия ще има жени за вътрешен и правосъден министър

Италия с ново правителство (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марио Монти вече официално е премиер на Италия и разкри имената на министрите в  технократското правителство, чиято цел е да изведе страната от кризата. Съставът на временния кабинет мина одобрението на политическите сили. Единствено Северната Лига, последният съюзник на Берлускони, обяви, че няма да подкрепи новото управление, предаде Би Би Си.

Намерението на „Супер Марио“, както Монти е наричан, е да се подобри положението на италианските държавни облигации на международните пазари и да се „рестартира“ икономиката на страната.

Монти, който е бивш еврокомисар, ще се заеме с финансовите въпроси и ще поеме ресорното министерство.

Корадо Пасера, изпълнителен директор на банка "Интеса Санпаоло", ще поеме мегаминистерството на икономическото развитие и инфраструктурата. 

Три дами ще станат министри. За първи път жена ще е вътрешен министър – в лицето на Анна Мария Канчелиери. Същото важи за Паола Северино, която ще е първият правосъден.

Външен министър ще е Джулио Терци Санта Агата. За сектора на отбраната ще отговаря адмирал Джанпаоло ди Паола. 

Новината бе официално потвърдена от президентската институция, която организира преговорите между политическите партии. Монти е подкрепен от партията на предшетвеника си Силвио Берлускони. „Убеден съм в способността на нашата страна да преодолее този труден период“, заяви „Супер Марио“. 

„Кориере дела Сера“ изтъква, че в новото правителство няма политици, а само експерти. „Анализа Пиаца“ коментира, че кабинетът е „добър микс от специалности“.

„Чувствам се сигурен за това какво сме направили и получихме много окуражаващи сигнали от европейските ни партньори и международната общност“, коментира Монти. 

Според някои анализатори експертният профил на новия кабинет може да го направи по-уязвим от страната на парламента по горещи и трудно въпроси. Монти е на обратната позиция: „Отсъствието на политически личности ще по-скоро ще помогне на правителството, отколкото да възпрепятстват подкрепата за правителството“.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА