Last news in Fakti

22 Март, 2017 08:41 1 800 5

Македония изригна срещу Йоханес Хан

  • македония-
  • протести-
  • йоханес хан

Масови протести в Скопие

Македония изригна срещу Йоханес Хан - 1
Снимка: БТА/AP

Десетки хиляди души протестираха в Македония през тази нощ, съобщи „Дойче Веле“.

Около 50 000 души демонстрираха в македонската столица Скопие. Те се обявиха срещу евентуалното обявяване на албанския като втори официален език в страната. Смята се, че това е част от споразумението за коалицията между Социалдемократическата партия и албанските фракции в страната.

Протестите бяха в подкрепа на президента Георге Иванов, който отказа да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на социалдемократите Зоран Заев. Той заяви, че няма да позволи „платформа, застрашаваща суверенитета и териториалната цялост на страната, да поеме властта.

Протестиращите се обявиха и срещу посещението на Йоханес Хан в страната. Еврокомисарят по разширяването вече на няколко пъти настоя президент да даде мандат на Социалдемократическата партия. Изборите в Македония бяха спечелени от ВМРО – ДПМНЕ с минимална преднината. Партията обаче не успя да сключи споразумение за съставяне на правителство и мандата премина в ръцете на социалдемократите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боркур

    12 13 Отговор
    докато дириха кокалите на александър велики хванаха к..а на албан велики
  • 2 мсимов

    6 12 Отговор
    фиромска македония е двуезична от 2008 година.всички общини с население над 20%албанци са с официален език и албански.
  • 3 българка

    15 22 Отговор
    до скоро издигаха лозунги-бугари татари и до софия бугари нема. същите палячовци направиха паметник на сръбския крал стефан душан и счупиха паметника в охрид на загиналите български жени туристки в охридското езеро

    Коментиран от #4

  • 4 Дани

    9 14 Отговор

    До коментар #3 от "българка":

    Всеки ще си плати! А тия много скоро и с голяма лихва!
  • 5 МКД

    3 11 Отговор
    Македония е руско гюбре !!
Новини по държави: